De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De ondergrondsen

De ondergrondsen

zondag 23 juni 2019 15:05
Spread the love

Op het andere rijvak recht tegenover ons huis stopte dagelijks rond drie uur de ‘staatsbus’ – zoals de rode bus van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen werd genoemd.  Wanneer de mijnwerkers klaar waren met hun ochtendshift werden ze naar huis gebracht. Dat gebeurde met bussen van de mijn of met staatsbussen, en dat laatste was bij ons het geval. De bus maakte een grote ronde langs de dorpen en voor onze deur lag één van de laatste haltes.

En ik stond voor het huis te kijken wanneer de bus aankwam, de bus met de slapende mensen, de openvallende monden van slapende mensen, sommigen met hun hoofd tegen de trillende vensters.  De zwijgzame mond van wie plots wakker werd.  Niemand keek naar buiten. Niemand sprak.

Sommigen stappen uit.

Zij lopen voorover, met geloken ogen, met gesloten blik, ze lijken gebroken.

Zij komen van elders, uit een wereld vol duisternis, uit een heart of darkness.

Zij zijn uitgeput.

Zij hebben iets bijzonders meegemaakt.

Zij dragen een geheim.

Zij komen van een andere kant.

Zij zijn omgeven door stilte.

Mijn sprakeloosheid.

Ze namen hun fietsen die ze tegen de zijgevel en zelfs tot in onze achtertuin hadden achtergelaten, zeiden geen woord, en vertrokken onmiddellijk en traag naar huis.

Dit was geen film, dit was werkelijkheid, dit was overweldigend.

Zij waren naamloos, anoniem en dat zíj degenen waren die me op andere dagen aanspraken met “Ken je me niet? Ik stap van de bus af en mijn fiets staat bij je ouders tegen de gevel” kon ik niet vatten. Deze mensen die grapjes stonden te maken, herkende ik niet.

Dat mijnwerkers stille mensen zijn is een gedachte die in me is gegrift en die haar oorsprong vindt in het veelvuldig kijken naar de scènes aan de bushalte.

’s Nachts traden de mijnwerkers op als zombies in mijn dromen.

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!