De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De nieuwe trends voor zijn…

De nieuwe trends voor zijn…

vrijdag 15 februari 2013 10:38
Spread the love

Een prachtige uitvinding die ze nog te koop zouden moeten aanbieden bij Gamma, is een kristallen bol, eentje om in de toekomst te kunnen kijken. Want de informatie die we daarmee kunnen verzamelen zou fundamentele beslissingen in ons leven wel eens grondig kunnen beïnvloeden.

Maar langs de andere kant hebben we die bol misschien helemaal niet nodig. Want als we trends volgen, dan kunnen we toch redelijk accuraat voorspellen waar we gaan uitkomen.

Door naar het verleden te kijken zien we wat de toekomst zal brengen. Willen we bijvoorbeeld weten hoe iemand gaat reageren in de toekomst, dan is het zinvol om naar het verleden te kijken en te zien hoe die persoon destijds reageerde. Hetzelfde kan je zeggen van onze maatschappij, als je die gaat bekijken als een persoon. Zo zijn er zeker parallellen te trekken met de jaren 30, ookal horen mensen dat niet graag. Als reactie op de crisis is er ook nu een verrechtsing aan de gang en willen we meer terugplooien op onszelf. Op zich is daar niks mis mee, zolang we de kwalijke gevolgen van het verleden maar niet vergeten!

Maar niet alleen politiek zijn er veranderingen op til, ook op andere vlakken zijn en trends die zich doorzetten. Het schaarser worden van energie, en bijgevolg duurder worden is een trend die nu even een halt wordt toegeroepen, door een gezondere concurrentie op de binnenlandse energiemarkt. Maar eenmaal dat zal uitgevlakt zijn, zullen de energieprijzen terug gestaag beginnen te stijgen. Ook voor zo’n voorspelling heb je eigenlijk geen kristallen bol nodig.

Water is ook een zaak die we in de gaten moeten houden. Het zou me niet verwonderen als ook die markt wordt open gegooid. Het privatiseren van het waternet is nog niet aan de orde, maar ik zou me niet verwonderen moest dat plotseling op de politieke agenda verschijnen. Prijsstijgingen in deze sector zijn ook te verwachten, want je betaalt elke liter namelijk 3 keer. Ten eerste het water, de riolering en heffingen.

Iets wat er ook zit aan te komen is een duurdere mobiliteit. Dichtbij het werk wonen zal terug in de mode zijn, want we verliezen niet alleen veel tijd en geld door veel in de auto te zitten, maar het is bovendien een gesel voor het milieu. En als het voor het milieu een gesel is, dan volgt snel daarop dat het ook voor de portemonnee een gesel zal worden. Duurdere mobiliteit zal ook een invloed hebben op de manier dat we ons verplaatsen om te reizen. Het vrachtschip, de trein, reizen binnen Europa met de auto, in eigen land op reis gaan, het zijn formules die blijkbaar meer opvolging krijgen, en dat is toch ook een logisch gevolg van de huidige situatie.

Voedsel zal ook meer en meer te maken krijgen met voedselkilometers, en de reële kostprijs van voedsel zal dan zeker doorgerekend worden aan de klant. En zo zullen boontjes uit Ethiopië wel eens de nieuwe onbereikbare kaviaar van de toekomst kunnen worden. Dus terug de hand aan de schop slaan en tuinieren is de boodschap.

Misschien is dat ook de rede waarom we toch spontaan begonnen zijn om de trends voor te zijn. Zelf tuinieren, met de hogesnelheidstrein naar Berlijn in de grote vakantie, huizenruil om slechts op 2km van het werk te wonen, energiezuinig wonen, water besparen, …
Goed de media opvolgen en de trends inzien, en onmiddellijk anticiperen zal waarschijnlijk de hoofdsport van de toekomst zijn…

Voorlopig nog geen kristallen bol voor mij. Het gaat zonder. Ik heb trouwens net een bon van de Gamma afgedrukt en ga nu een rookmelder kopen. Dat ding verwittigt me over reële trends in huis…

take down
the paywall
steun ons nu!