De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De nieuwe lockdown stort huishoudhulpen in nog meer financiële en gezondheidsellende
Opinie - Algemene Centrale – ABVV

De nieuwe lockdown stort huishoudhulpen in nog meer financiële en gezondheidsellende

donderdag 25 maart 2021 19:15
Spread the love

 

Twee weken geleden ontmoette een delegatie van ABVV Dienstencheques de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. Ze besproken toen de onaanvaardbare werkomstandigheden en lonen waarmee de werkneemsters van de sector in deze coronaperiode geconfronteerd worden. De nieuwe lockdown zoals deze woensdag 24 maart door de regering werd aangekondigd, komt hard aan bij deze werkneemsters die zich nu al in een precaire situatie bevinden, door het gebrek aan politieke beslissingen die rekening houden met hun realiteit. We vrezen het ergste voor de huishoudhulpen want het risico om blootgesteld te worden aan covid zal de komende weken alleen maar toenemen.

De ontmoeting van donderdag 4 maart tussen minister Dermagne en de delegatie van ABVV Dienstencheques lijkt geen vruchten te hebben afgeworpen. Ter herinnering, de werkneemsters hebben toen hun ‘zwartboek van de huishoudhulpen’ afgegeven. Een verzameling getuigenissen van de werkneemsters uit de sector, die een duidelijk beeld geeft van hun fysieke en geestelijke toestand in deze moeilijke gezondheidscrisis:

  • Onaanvaardbare situaties die zij tijdens deze crisis voortdurend meemaken. Heel vaak zijn klanten en hun kinderen in het huis aanwezig terwijl de huishoudhulp aan het werk is.
  • Het kader is niet voldoende streng om de bescherming van huishoudhulpen te waarborgen.
  • Gebrek aan politieke erkenning voor de sector van de dienstencheques, ondanks het feit dat deze sector als essentieel wordt beschouwd.
  • Gebrek aan materiaal door de werkgevers ter beschikking gesteld om te voldoen aan de gezondheidsmaatregelen.

De minister van Werk heeft toen verklaard dat hij de getuigenissen aandachtig heeft bekeken en erkende dat de problemen in de sector versterkt zijn door de crisis, en hij heeft dit ook nog eens bevestigd op zijn facebookpagina. Hij verklaarde dat hij ook iets wil doen aan het gebrek aan erkenning voor de sector en dat hij de gezondheid van de werkneemsters en de financiële zekerheid van de sector wil blijven waarborgen.

Een nieuwe lockdown versterkt de risico’s

Alsof het water hen nog niet aan de lippen stond, gaan de verstrenging van de maatregelen beslist op 24 maart en de nieuwe lockdown, de situatie de komende weken alleen maar verergeren. Want wie zegt sluiting van scholen en annulering van vakantiekampen, zegt ook: kinderen thuis! De overheid heeft het probleem dus enkel verschoven naar de werkplek van de huishoudhulpen, maar doet niets om het besmettingsgevaar weg te nemen.

De daad bij het woord voeren

De minister van Werk is op de hoogte van het probleem en heeft zich gevoelig getoond voor de problemen van de werkneemsters. ABVV Dienstencheques roept hem op om vandaag de daad bij het woord te voeren en de huishoudhulpen te beschermen: “Terwijl ze in gewone tijden al onderhevig zijn aan precaire arbeidsomstandigheden, heeft de coronacrisis de bestaande problemen verergerd. De nieuwe maatregelen gooien daarbij nog olie op het vuur, zonder rekening te houden met al de bijkomende schade die ze berokkenen. Na twee lockdowns is het onaanvaardbaar dat de politiek geen maatregelen heeft voorzien voor deze werkneemsters die volgens diezelfde overheid plotseling wel een essentieel beroep uitoefenen”, verduidelijkt Issam Benali, federaal secretaris ABVV Dienstencheques.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!