De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Nederlanders, of toch hun jongeren, zijn ons weer eens voor, met hun Manifest voor een Duurzame Toekomst.

De Nederlanders, of toch hun jongeren, zijn ons weer eens voor, met hun Manifest voor een Duurzame Toekomst.

vrijdag 24 februari 2017 18:52
Spread the love

https://dwars.org/wp-content/uploads/2017/02/Manifest-politieke-jongeren-Nederlands.png

“Samen met tien politieke jongerenorganisaties gaf hij daar een vervolg aan. Gister werd hun manifest voor een duurzame toekomst gepresenteerd bij De Wereld Draait Door. “Een ambitieus manifest”, volgens Martijn Visser, jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.”

Het manifest werd ondertekend door de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, DENK, PvdD en SGP. Zij dringen er op aan dat deze vijf punten worden opgenomen in een na 15 maart te sluiten regeerakkoord.

“Het manifest is namelijk vele malen ambitieuzer dan het beleid van de regering en veel verkiezingsprogramma’s. Momenteel is het milieubeleid van Nederland zo belabberd dat we één van de slechtste jongetjes van de klas zijn.” In dat licht is het eerste punt van het manifest erg progressief, volgens Visser.   

Sahar Afzal (20), VN-jongerenvertegenwoordiger, vindt het manifest vooral mooi omdat partijen uit alle politieke windrichtingen de handen ineen slaan: “Dat zie je hun moederpartijen in de Tweede Kamer niet snel doen, die standpunten liggen ver uit elkaar wat duurzaamheid betreft. Hiermee geven de jongeren het voorbeeld dat samenwerken mogelijk is.” Het is bovendien een boodschap aan de Kamerleden dat duurzaamheid leeft in de samenleving, volgens Afzal.

https://www.oneworld.nl/groen/manifest-voor-duurzame-toekomst-ambitieus

Als de Belgische en Nederlandse politici, partijen, vakbonden en werkgevers- en milieuorganisaties, burgers, artiesten, media, … – er is geen betere formulering mogelijk, denk ik; dus moet ik deze uitdrukking herhalen – de handen in elkaar zouden slaan, zouden ze meer dan ooit een beslissende rol kunnen spelen in de EU en dus ook de wereld.

“De detailhandel in Nederland, België en Luxemburg kan veel harder groeien als de Benelux een volledig open interne markt krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlerick Business School in opdracht van de drie premiers van de Benelux-landen. Later vandaag nemen de premiers de onderzoeksresultaten in ontvangst.

Als de drie landen een interne markt opzetten levert dit bijna honderdduizend banen en zo’n 23 miljard euro extra omzet op. Nu stuiten ondernemers op belemmeringen die helemaal niet meer van deze tijd zijn, zegt Gino van Ossel van de Vlerick Business School. ‘Het is eigenlijk gewoon historisch gegroeid: als je als Kruidvat in Nederland lipstick verkoopt en je trekt naar België, dan kun je vaststellen dat de tekst die op de verpakking staat in Vlaanderen niet wettelijk in orde is.'”

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10318408/interne-benelux-markt-levert-ruim-20-miljard-op

Welvaart is uiteraard belangrijk, maar wat niet? Zolang het maar gaat om een verenigend beleid dat rekening houdt met alles en iedereen, ook buiten onze grenzen en verder in onze toekomst.

De Vlaamse jongerenorganisaties mailen, misschien mijn klusje voor dit weekend.

Maar wel is dit er al.

http://www.planbelgie.be/nieuws/manifest-onderwijs-voor-de-toekomst-die-wij-willen

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!