De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Mercosur had haar jarelijkse hoogmis

De Mercosur had haar jarelijkse hoogmis

donderdag 11 juli 2024 06:39
Spread the love

In het weekend van 6 juli verzamelde de leden van de mercosur voor een rondetafel gesprek. Dit is zowaar de Europese Unie van de cono sur; veel mensen vergeten dit, maar de Europese gedachte of de Belgische staatsstructuren worden gretig gecopieerd in de rest van de wereld.

Mercosur (Mercado Común del Sur) is een economische en politieke overeenkomst tussen een aantal landen in Zuid-Amerika. Het is ook het oude samenwerkingsverband op de Latijns-Amerikaanse continent. Even succesvol is het niet altijd geweest.

Milei, president van Argentinië, heeft in zijn regeerakkoort geschreven dat hij uit de Mercosur zou gaan. Dit maakte dat hij tijdens de vergadering van dit weekend een uitvlucht nodig had. Hij was bij Bolsonaro omdat die sprak over een juridische heksenjact rond zijn figuur. De zaak van de Saoudi Arabische juwelen kwam op een hoogte punt en daarna moest hij op 9 de juli in Argentinië zijn voor de Dag van de Onafhankelijkheid.

De president van Uruguay, Lacalle Pou, vond het beneden alles dat Milei niet aanwezig was. Hij moest zich voornamelijk gaan afzetten tegen Argentinië omdat niet Brazilië, maar Uruguay de grootste vijand is van het regime van Milei omdat daar zonder veel kleerscheuren het het frente amplio weer aan de macht komt ondanks het feit dat Mujica keelkanker heeft. Uruguay kocht alvast zes straaljagers van Brazilië om mogelijkse geopolitieke problemen op te lossen. Uruguay dat op de vergadering meer China verkondigde.

Hoog op de agenda stond de toetreding van Bolivië tot de Mercosur. President Acre die nog maar juist een staatsgreep had overleefd die te vroeg was bevestigd door de kringen rond ex-president Bolsonaro. Stond hand in hand met Lula, dit komt omdat het Boliviaans gas nog steeds hoog noodzakelijk is voor Brazilië, het Argentijns gas laat immers immer op zich wachten. Lula die nog de toetreding wilt van Venezuela ongeacht het resultaat van de toch zeer belangrijke verkiezing voor dat land en de rest van het continent. Brazilië dat altijd veel dichter heeft gestaan bij Venezuela omwille van haar geografiche ligging dan bijvoorbeeld Argentinië. Trouwens onder het regime van Chavez en Maduro was de armoede eerder laag, nu schiet die echter weer in de lucht naar vóór Chavistische cijfers. De kans is dus klein dat Venezuela tot de Mercosur gaat toetreden.

Het handelsblok heeft een grote setback gehad sinds het mislukt verdrag met Europa, enkele maanden later stonden deze landen te bedelen in Azië. Veel journalisten spreken over de goede banden met China, maar dit is voornamelijk handel en handel is niet de oplossing  voor een continent dat eigenlijk op haar eigen benen kan staan. Daarmee dat handelsblokken zoals de mercosur echte piraten kunnen worden voor de internationale handel en echte resultaten opleveren voor de lokale bevolking. Er is echter voor de moment te veel verdeeldheid in Zuid-Amerika met een nieuw fenomeen zoals Milei.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!