De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De media op hun best: tendentieus dus

De media op hun best: tendentieus dus

woensdag 18 mei 2011 21:20
Spread the love

Wie onder jullie kent Paul Severs. Een Vlaamse charmezanger die heel jong Vlaanderen in de ban hield met ‘Ik ben verliefd op jou’. Omdat ik zelf ook wel wat connecties heb in die Vlaamse showbiss, ken ik Paul Severs als een minzaam man.

Het was dan ook even schrikken, toen ik op de website van Het Nieuwsblad las dat diezelfde minzame Paul Severs heel bewust een Hiltlergroet bracht op het podium. Paul Severs een nazi? Snel bleek al bij het doorlezen van dit artikel dat alles berustte op een misverstand en op een vrij onschuldige, ongelukkige, maar vooral onbewuste reactie van Paul Severs op wat iemand in het publiek had geroepen.

Hoe dan ook, volgens Het Nieuwsblad stond het CGKR van Jozef De Witte al klaar om deze minzame man voor de rechter te slepen. Je kan je de reacties op het foum van Het Nieuwsblad al wel voorstellen zeker? Eén grote scheldtirade op het CGKR en zijn ‘baas’ (je kan het bewuste artikel nalezen via de link onderaan deze blog).

Snel een andere bron raadplegen dan maar. Dat verhaal was al meteen heel wat genuanceerder. Daarin verklaarde Jozef De Witte van het CGKR dat zijn verwijzing naar een eventuele vervolging “louter informatief was, want dat hij eerst alle elementen van de zaak wil kennen” (ook dit verhaal kan je nalezen op een link onderaan deze blog).

Toen ik gisterenavond Het Nieuwsblad via zijn forum wees op dit toch wel grote verschil in berichtgeving en stelde dat Het Nieuwsblad erg tendentieus was geweest, bleek dat mijn reactie … niet werd opgenomen! Tja, de waarheid kwetst zeker?

Vandaag repten de media zich op hun websites om te berichten over de begrafenis van de – erg betreurde en talentvolle – renner Wouter Weylandt. Zo heette het op de website van (alweer) Het Nieuwsblad dat er 2.000 rouwenden werden verwacht. Op de website van Gazet van Antwerpen waren er dat maar liefst 5.000. (Ook deze gegevens kan je nalezen via de links onderaan deze blog).

Er is de afgelopen dagen ook wel wat te doen over het feit dat De Standaard (DS) een 2-wekelijks forum geeft aan Theodore Dalrymple. Sommigen vragen zich af wat voor meerwaarde dit voor DS dan wel heeft. Hoezo: da’s toch duidelijk. Nog niet zo lang geleden voerde DS het adagium AVV-VVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus). Oervlaams, conservatief èn katholiek dus.

Toch niet te verwonderen dat DS de laatste maanden meer en meer op het lijfblad van Bart De Wever en zijn VOKA-club is gaan lijken! En ik spreek uit ervaring: bedenkingen over transfers of over (het gebrek aan) werkgelegenheidskansen voor 50-plussers welke ik hen toestuurde, komen op géén enkele wijze ‘aan de bak’ in DS.

En dan was er vandaag ook nog de nieuwsbrief Knack.be. In deze nieuwsbrief ook een verwijzing naar ‘site van de dag’, ‘s werelds parkeerplekken. Na dit te hebben aangeklikt, bleek de keuze te zijn gemaakt door Astrid Wittebolle. (niet?) Toevallig de partner van Knacks hoodredacteur Karl Van Den Broeck, en toevallig vorige maandag aangesteld als nieuwe schepen – een historisch feit genoemd – (Groen!) in Turnhout.

Op zich zou je dit allemaal kunnen afdoen als een ‘fait divers’. Samengeteld  maakt het de roep naar correcte en objectieve media alleen maar groter.

En nu de beloofde links.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110517_130

http://messagent.concentra.be/optiext/optiextension.dll?ID=EWDE69xtObi%2BGw2ITq9m_qm_DQW7MsMlH%2BnK85h3aJKn5FQ_p

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G5C3AAAPQ

http://www.gva.be/nieuws/sport/wielrennen/aid1047698/begrafenis-wouter-weylandt.aspx

http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=y2By8sUaiMQbOL1CCA3i%2BpopHv6GzEy4mZEKoMCAedlpKI_4l

take down
the paywall
steun ons nu!