De magie van paddestoelen

De magie van paddestoelen

woensdag 10 juli 2013 03:10

Medicinale en therapeutische waarde

Magic mushrooms of paddo’s zijn meer dan een middel om het bewustzijn te verruimen. Volgens wetenschappelijke studies zouden ze zelfs een medicinale en therapeutische waarde hebben.

Clusterhoofdpijn

De paddo’s bieden o.a. aan mensen met clusterhoofdpijn perspectieven. Clusterhoofdpijn, bijgenaamd ‘zelfmoordhoofdpijn’, is de meest intense en extreme vorm van hoofdpijn die er bestaat. De hoofdpijnen kunnen uren aanhouden en komen vaak in episodes voor.

De ‘Clusterbusters’ , een groep clusterhoofdpijnpatiënten, verzamelen feed-back van mensen met clusterhoofdpijn en rapporteren dat het gebruik van psilocybine-houdende paddestoelen episodes kan stoppen en zelfs voorkomen.  

Een zege dus voor mensen die hieraan lijden, want zoals wel duidelijk is, is deze hoofdpijn heel ernstig. Ongeveer een derde van een normale portie gedroogde paddestoelen (1 gram dus want een normale portie is ongeveer 3 gram) zou reeds volstaan om de symptomen te verlichten.

Spirituele ervaring

Paddo’s die ingenomen worden in een veel te grote dosis of gecombineerd worden met alcohol of medicatie kunnen een bad trip veroorzaken, wat gepaard gaat met gevoelens van angst en wanhoop.

Maar bij een juiste dosering kan het volgens onderzoekers aan de John Hopkins School of Medicine een blijvend positief effect hebben op het geestelijk welzijn

Roland Griffiths, professor in de gedragsbiologie en hoofdonderzoeker ontdekte dat men de beste ervaring heeft wanneer men begint met een lage dosis die men geleidelijk aan verhoogt. 

Het is dus belangrijk om de juiste dosis te vinden, en hier zijn de onderzoekers van Johns Hopkins in geslaagd. Het lukte ze om keer op keer bij vrijwillige proefpersonen mystieke ervaringen op te wekken, met langdurige positieve gevolgen zoals een versterkte persoonlijke groei, het gevoel meer begrip op te kunnen brengen voor zichzelf en anderen en het gevoel meer rust te hebben. Dit zonder nadelige bijwerkingen. 

Angst, depressies en verslavingen

Paddo’s kunnen volgens wetenschappelijk onderzoek ook  angst verminderen, en het zou een positief effect hebben op depressies. Dit laatste blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de University of Oxford dat is gepubliceerd in het wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bepaalde delen van de hersenen die overactief zijn bij mensen met een depressie worden uitgeschakeld door psilocybine, de werkzame stof van paddo’s.

Psilocybine is een in de natuur voorkomend bestanddeel, het wordt aangetroffen in meer dan 200 soorten van de Basidiomycota-paddestoel. In het lichaam wordt psilocybine omgezet tot psilocine. Psilocine vertoont in de hersenen een nauwe overeenkomst met de neurotransmitter serotonine (gelukshormoon) en het bootst de werking ervan na. 

Het zou mensen gelukkiger kunnen maken”, aldus Professor David Nutt.

Volgens Mathew Johnson, psychofarmacoloog aan de John Hopkins University School of Medicine kan psilocybine gebruikt worden om verslavingen, zoals een rookverslaving te behandelen.

Ook zijn er studies gedaan naar de veiligheid van psilocybine, en hieruit kon men concluderen dat er geen reden is tot ongerustheid. De resultaten verschenen in 2004 in het gerenommeerde Psychofarmacology.

http://www.stichtingopen.nl/nl/psychedelica/videotheek/open-videos/labyrint-mindblowing-therapy

De wet

Magic mushrooms laten de gebruiker het leven zien door een roze bril. Maar sinds 2008 zijn ze illegaal.  Het verbod is er gekomen nadat een toeriste zichzelf van het leven beroofde, zogezegd na het eten van een portie paddo’s. Alleen is dit niet bewezen maar heeft de media dit er wel van gemaakt.

Eigenlijk doet het er niet toe.  Anti-depressiva verhoogt het risico op zelfmoord bij jongeren. En één op drie zelfmoordpogingen wordt ondernomen onder invloed van alcohol. Volgens het gelijkheidsbeginsel zouden we dit dus ook allemaal moeten verbieden.

Kortom, me dunkt dat de magische paddestoelen onze geestelijke gezondheid kunnen vooruithelpen als we maar weten hoe we het moeten gebruiken en doseren.  Waarom zouden we een beetje magie niet mogen toelaten in ons leven? 

Truffels bevatten ook de werkzame stof psilocybine, en deze zijn wel nog te verkrijgen in de Nederlandse smartshops, evenals kweeksets voor paddo’s. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!