De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De lichtjes van de ivoren toren.

De lichtjes van de ivoren toren.

vrijdag 25 november 2016 10:30
Spread the love

 Ook uit de bouw van de 137 meter hoge toren op het Rogierplein in Brussel bleek de megalomanie van Dexia. De toren werd gebouwd op de plaats van het voormalige ‘Internationaal Rogiercentrum’ (de ‘Martini-toren’) en werd in 2006 in gebruik genomen. Het bouwwerk is uitgerust met 4200 ramen die voor de bankencrisis opgelicht werden met veelkleurige leds. Achter elk raam zitten 12 ledlampjes en het publiek kon die via een touchscreen bij de Dexia-ingang van kleur laten veranderen. Het was de meest in het oog springende verlichting in het centrum van Brussel.

Toen duidelijk werd welke omvang het Dexia-debacle aannam, werden de lampjes toch maar gedoofd. De verlichting werd trouwens ook de meest vervuilende van Brussel genoemd.

Na de “redding” van Dexia Bank Belgium door de belastingbetaler werd de toren eigendom van Belfius. In 2014 verhuisden zo’n 1.000 personeelsleden van Belfius van de Pachecolaan naar de Rogiertoren. Twee jaar voordien had De Tijd geschreven dat de Rogiertoren niet verkocht of verhuurd geraakte. Dat was toen slecht nieuws voor Belfius. Bij een verkoop had men gerekend op een opbrengst van 225 miljoen, maar omdat niemand de toren wou gebruikt Belfius die nu zelf.

Ook de oude traditie werd in ere hersteld. ’s Avonds is de ledverlichting terug te bewonderen. Bijgaande foto’s werden op 22 november 2016 om 17:30 genomen vanop perron 6 van het station Brussel-Noord met een oude GSM.

take down
the paywall
steun ons nu!