De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De kunst van de politieke moord op film

De kunst van de politieke moord op film

dinsdag 15 augustus 2017 09:27
Spread the love

De audiovisuele serie die in de steigers staat is gebaseerd op  het boek El arte del asesinato político: ¿quién mató al obispo?’ van Francisco Goldman. De auteur (1954) is een Amerikaanse schrijver en journalist van Guatemalteekse afkomst. Hij versloeg het onderzoek en het strafrechtelijk proces omtrent de moord op hulpbisschop Juan Gerardi van het aartsbisdom Guatemala voor The New Yorker. Naarmate het proces voortgang maakte zette Goldman zijn eigen onderzoek op. 

Hij formuleerde hypothesen, ging ze na, stelde vragen (onder andere aan dakloze alcoholiesten die in de zone slapen) en contrasteerde ze met de realiteit.  

De auteur kwam tot dezelfde conclusie die de openbare aanklager gedurende het proces verdedigde: de presidentiële garde was verantwoordelijk voor de moord en kon rekenen op de medeplichtige passiviteit van de leiders van de civiele macht en op de logistieke steun van enkele daklozen die optraden als informanten van de presidentiële garde. 

 De Amerikaanse acteur George Clooney wordt de producer en verteller van de serie. Die reeks zal bestaan uit zes afleveringen van elk 60 minuten.

            ¿Quién mató al obispo?

            Bisschop Juan Gerardi Conedera werd op 26 april 1998 werd de schedel ingeslagen met een brok steen bij het terugkeren naar zijn parochiehuis naast de kerk San Sebastián in zona 2 van de hoofdstad. Het lijk werd naast zijn wagen gevonden, het gezicht totaal vermorzeld door de toegediende slagen.

            Het gebeurde nauwelijks twee dagen nadat hij als voorzitter van het Kantoor voor de Mensenrechten van het Aartsbisdom (ODHAG) het 1.600 pagina’s dikke rapport ‘Nooit Meer!’ presenteerde. Het is  gebundeld in vier boekdelen. Daarin werden de systematische schendingen van de mensenrechten, door het leger gepleegd tijdens het intern gewapend conflict, gedocumenteerd.

Grote literatuur

Antonio García Maldonado, Spanjaard, journalist, vertaler en analyticus van competitieve  inlichtingendiensten, loofde het boek uitbundig: 

‘… een van de beste boeken die ik in jaren gelezen heb. Grote literatuur, zwart, soms costumbristisch, soms episch… Er schuilt een subtiele verhaalwijze onder, onverbeterlijk geweven, met een tempo en een stijl die perfect gedoseerd zijn: de helderheid van de Noord-Amerikaanse journalistiek gekruid met het meesterschap van de opbouw van de verhaaltrant van een García Márquez of een Nabokov.’

‘… Het leger werd schuldig  bevonden aan 9 van elke 10 schendingen tegen de mensenrechten die konden  geregistreerd worden. Namen en familienamen van diegenen die de misdaden pleegden werden erin vernoemd…’

Het gerecht stond voor een zware klus: Wie vermoordde de bisschop? Na ontsnappingen, tegenstrijdigheden, terroristische aanslagen en een hele waaier van juridisch trekken en sleuren veroordeelde een tribunaal op 8 juni 2001 voor moord op de bisschop de gepensioneerde kolonel Byron Lima Estrada, kapitein Byron Lima Oliva  en sergeant Obdulio Villanueva tot 30 jaar opsluiting. Pastoor  Mario Orantes, parochieassistent  van de bisschop, kreeg 20 jaar om de moordenaars uit de wind te zetten. 

take down
the paywall
steun ons nu!