De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fotoportret ‘Dennis’ in kader van ‘Talk of the Town - 20 portretten, 20 verhalen.’ Credits: Ali Selvi
Opinie - Lies Sacré

De kracht van verhalen

vrijdag 2 oktober 2020 22:47
Spread the love

 

‘Vertel je nog een verhaal?’ Het is een verlangen dat we van kleins af aan hebben. Een verhaal voor het slapengaan. Als hongerige wezentjes gaan we op ontdekking in de wereld. We gaan naarstig op zoek naar perspectieven, waarheden, mogelijkheden, … Door te luisteren naar verhalen dromen we over de wereld waarin we leven. We beluisteren een waaier aan ervaringen, tasten af wat mogelijk is.

Hoe ouder we worden, hoe meer we neigen af te stappen van die diversiteit aan verhalen. We gaan op zoek naar de Waarheid. We gaan op zoek naar de Realiteit. Zo wetenschappelijk mogelijk, grondig onderbouwd. Geruggesteund door de algoritmen van sociale media filteren we weg wat onze Waarheid in de weg staat. Ja, je zit juist, op het goede pad. Je werkt toe naar jouw groot Gelijk.

We spelen de onbevangen blik die we als kind hadden kwijt. We worden met aandrang gevraagd een duidelijke mening te hebben. Het gevaar van de grijze muis loert om de hoek.

En dat is waar het schoentje knelt. We vergeten, opgegroeid en gekneed, hoe verfrissend een andere stem kan zijn, hoe heerlijk het is om andere perspectieven te beluisteren. Misschien nog geen mening te vormen. Want dat geeft ademruimte. Zuurstof. Even verschillende waarheden naast elkaar zien, even wegdromen. En laat dat nu juist de essentie zijn van verhalen.

 

Met de buitenexpo ‘Talk of the Town – 20 portretten, 20 verhalen’ ontdek je een waaier aan verhalen over het thema ‘thuis’. Is thuis een plek? Welke geuren, woorden, gevoelens, … doen je aan thuis denken? In 20 fotoportretten en bijhorende audiofragmenten maak je kennis met uiteenlopende perspectieven van buurtbewoners en Leuvenaars.

Bezoek de buitenexpo van 17 oktober tot 17 november 2020 op de erfgoedsite van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo en in de omringende straten. 

‘Talk of the Town – storytelling & soundwalk rond HAL5’ is een samenwerking tussen Curieus, Link in de Kabel en Riso Vlaams-Brabant. 

 

Alle info: https://www.facebook.com/TalkofthetownHal5 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!