De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De kloof en de uitweg in Argentinië

De kloof en de uitweg in Argentinië

vrijdag 1 mei 2020 04:07
Spread the love

Lavagna, een internationaal erkende econoom van de VN met een opleiding in België, wil Argentinië vooruit helpen. Het land kreunt onder de grootste staatsschuld van de wereld. Tegelijkertijd staan er twee partijen met getrokken lansen tegenover elkaar.

Lavagna is met 3 miljoen (8%) stemmen de derde kracht in het land. Hij zal altijd moeten opboksen tegen het populisme van oud-President Macri en het Socialisme van Fernandez. Tussen deze partijen is er een kloof gegroeid waartussen geen politieke partij heeft kunnen overleven tot nu toe, daarom roept Lavanga op tot een regering van nationale eenheid of een federale eenheidspartij voor Argentinië.

Als de Argentijnen van mening zijn dat er maar twee partijen zijn in Argentinië, dan hebben ze het mis, want er is een echt alternatief. De Federale Eenheidspartij met twee regeringsdeelamen de laatste decennia.

Lavagna wil investeren in het vergroten van het zakgeld van de Argentijnen, en wil dus de interne vraag verhogen, om later de economie te versterken en de fabrieken die vandaag gesloten zijn, weer te heropenen.

Op sociaal vlak wilt hij dat ieder kind een maaltijd krijgt of dat de gepensioneerde die moet kiezen tussen een middel tegen bloekdruk of een maaltijd, beide kunnen krijgen. Hij wilt een echt sociaal beleid voeren met werk voor iedereen en universele toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

De derde weg kan een veilig alternatief zijn voor het land. Lavagna wil met zijn consumptiemodel een groei van 4 punten behalen voor Argentinië. Dat is zijn recept om de devaluatie te beëindigen.

Op dit moment zien we een gemene strijd tussen Juntos (Macri) en Frente Para Todos (Fernandez), ze noemen de Consenso Federal een vijandige partij, maar hoe erg de lastercampagne ook wordt, de partij van Lavagna kan veel stemmen winnen in de verkiezingen als la grieta of de kloof de samenleving verder in een houdgreep zet omdat het duidelijk is dat een land geen regeringswissels tussen rechts-populisme en socialisme kan verdragen.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ te verkrijgen in Brussel bij les yeux gourmands en Poëtini in Saint-Gilles en Pépites Blues, la Petite Portuguaise, Tulibris of Libre Books in de Matongé.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!