De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De klimaattrein naar Warchau

De klimaattrein naar Warchau

maandag 7 oktober 2013 15:52
Spread the love

De knoop werd door gehakt: ja de trein naar Warchau gaat rijden op vrijdag 15 november!

We zullen met vele Belgen op de klimaatbetoging in Warchau zijn op zaterdag 16 november. En bovenop voorzien we een groots debat samen met de Poolse vakbonden op zondag ochtend . Hoe vertaal je het ordewoord “Rechtvaardige transitie en waardig werk” in de praktijk van Polen? Wat betekent dat voor ons in de klimaatstrijd?

Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid nam het initiatief voor deze betogerstrein zoals ook in 2009 voor de succesvolle trein naar Kopenhagen. En kreeg meteen actieve steun van Oxfam Solidarity, de JNM, Powershift-Belgium en Comac. Maar ook bijna alle grote organisaties beloofden tenminste al vast een passieve ondersteuning met minimaal verspreiding van de boodschap. Bekijk de logo’s op de thuispagina van de website www.climatejustice.eu . Je ziet daar de Belgische Klimaatcoalitie, het Europese Climate Action Network, Inter Environnement Wallonie, de Bond Beter Leefmilieu,… Dan zijn er nog Geneeskunde voor het Volk, Links Ecologisch Forum, Wervel, Federation of Young European Greens , Associations 21, Intal, Push Europe, ….. ik sla er nog over, zoals de persactivisten van Dewereldmorgen en radio Contact. Maar vooral: ook het ABVV en het ACV besloten tot een zekere ondersteuning. Hun jongerenafdelingen zijn aan het mobiliseren. Dat is goed nieuws.

Op de trein zal er dus veel animatie en debat zijn. Heel het treingebeuren zal een soort festival op wielen zijn. Kijk op de website naar de beelden van de trein naar Kopenhagen in 2009. Toch een beetje vermoeiend voor wat ouderen? Jawel. Maar voor hen voorzien we tegen een kleine meerbetaling een slaapwagon. 50-plussers laat je dus niet afschrikken.

En het eten? Vegetable kookte reeds op de trein naar Kopenhagen en bood zichzelf weer aan. Dus een ervaren kok op de trein, die ons vijf veganistische maaltijden zal bereiden voor wie zich inschrijft. Lekker eten voor 35€ voor het geheel van 5 maaltijden en gratis warme thee aan boord.

In Polen worden we goed opgevangen door de Polen zelf en verder begeleid. Niemand hoeft verloren te lopen. Slapen doen we daar in verwarmde scholen voor 1€ of bij Poolse activisten thuis.

Dus geen reden meer om te aarzelen. Laat de ecologische én sociale stem horen in de straten van Warchau tijdens de internationale klimaatonderhandelingen. Met alle beloftes die we tot nu toe kregen gaan we ver over de minimale 500 inschrijvingen die we nodig hadden. Maar waarom niet naar 1000 betogers gaan? We kunnen meer wagons aan de trein hangen. Ga mee, schrijf je in. www.climatejustice.eu

take down
the paywall
steun ons nu!