De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaat Coalitie

De Klimaatcoalitie is terug met een grote klimaatmars op zondag 10 oktober

vrijdag 1 oktober 2021 15:16
Spread the love

De klimaatcrisis is een feit en ook in België nemen de extreme weersomstandigheden toe. Elke tiende graad opwarming is van belang en we moeten alles in het werk stellen om de schade te beperken. Na anderhalf jaar komt de klimaatbeweging uit haar kot met een grote klimaatmars in Brussel. Meer dan 80 organisaties uit het hele land doen mee.

Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow wil de Klimaatcoalitie een krachtig signaal geven aan onze beleidsmakers. “De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen” legt Zanna Vanrenterghem, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie uit. “We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen”.

Dit jaar heeft het extreme weer in België en overal ter wereld (overstromingen, bosbranden, hittegolven) al vele slachtoffers gemaakt en kostbare natuur verwoest, die we nodig zullen hebben om ons te beschermen tegen meer rampen die eraan komen. Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren. Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen.

“De straffe klimaatacties van de voorbije jaren hebben de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda geplaatst. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in concrete actie” besluit Zanna Vanrenterghem. De tijd dringt maar het is niet te laat om in actie te schieten.

Om de verplaatsing van de deelnemers met het openbaar vervoer op 10 oktober te vergemakkelijken, zal het MIVB-net gratis zijn tussen 12 en 19 uur. De toegangspoortjes in de metro zullen dan open staan en de validators inactief zijn.

De NMBS zal het aantal treinen van en naar Brussel verhogen om de mars te helpen organiseren met respect voor de veiligheidsvoorschriften, en biedt het Weekendticket aan, dat reizen mogelijk maakt met een korting van 50% op het standaardtarief.

De Klimaatcoalitie nodigt alle deelnemers uit om voorzichtig te blijven en de gezondheidsmaatregelen te respecteren. De mondmaskerplicht en de afstandsregels voor betogingen in Brussel blijven van kracht. Er is geen Covid Safe Ticket vereist. De mondmaskerplicht blijft ook verplicht in het openbaar vervoer.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!