De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De jongste telg in de familie…

woensdag 19 oktober 2011 10:35
Spread the love

Vorige week zat ik met Henry aan tafel. Henry heeft jaren als vrijwilliger gewerkt voor de Soedanese Rode Halve Maanvereniging, een telg in de grote Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging.

Fier droeg Henry zijn Rode Halve Maanjas of T-shirt wanneer hij de dorpen introk om mensen te sensibiliseren over hygiëne, malaria of hiv/aids. Het logo gaf hem een identiteit. Het vertelt de buitenwereld wie je bent en waarvoor je staat.

Op 9 juli spat Soedan uit elkaar. Natuurlijk niet onverwachts. De splitsing tussen Soedan en Zuid-Soedan is lang en grondig achter de schermen voorbereid, waardoor op 9 juli meteen de vlag van het Zuid-Soedanese Rode Kruis gehesen kon worden.
Zijn Rode Halve Maan-T-shirt  mocht Henry houden om thuis in de tuin te werken. De andere Rode Halve Maanspullen heeft hij ingeleverd en werden aan de Soedanese Rode Halve Maan gedoneerd.

De tien Rode Kruisafdelingen die voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan al in de regio bestonden komen nu onder het bewind van een nieuwe hoofdzetel in het Zuiden, in Juba. De jongste telg in de Rode Kruisfamilie wordt nu ondersteund door het IFRC (de koepel van alle Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen)  en 9 andere zusterverenigingen, zodat het kan uitgroeien tot een sterke vereniging die paraat staat om rampen, gezondheidsuitdagingen en eerste hulp aan te pakken.

De wet om door het parlement erkend te worden is bijna klaar. Ook binnen de familie van het Rode Kruis neemt de ‘geboorte en naamgeving’ heel wat tijd. Momenteel zijn we nog met 186, maar over 2 jaar wellicht met 187. Welkom in de familie! Het belooft een vermoeiend, doch boeiend leven te worden!

Henry en ik toasten op de vrijwilligers van het Zuid-Soedanese Rode Kruis. Cheers!

Zie ook: www.southsudanredcross.org

An Vanderheyden is sinds mei 2011 afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen in Oeganda. Ze volgt er, samen met het Oegandese Rode Kruis, programma’s op rond eerste hulp en weeskinderen (Music For Life).

take down
the paywall
steun ons nu!