De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De jaknikkers

De jaknikkers

zondag 21 maart 2010 10:44
Spread the love

Een jaknikker is de benaming voor het bovengrondse deel van een pomp die aardolie uit de grond oppompt. Olie wordt gevonden, vervolgens de oliebron aangeboord. Dan plaatst men een pomp in de bron die op zich dan weer wordt aangesloten op een elektromotor. De janknikker verzorgt de mechanische overbrenging naar de zuiger in de ondergrondse pomp.

En ook gisteren werd er een bron aangeboord. Geen aardolie deze keer maar wel een hernieuwde bron van socialisme. En of het nu door de sprekers werd gezegd of door de vele aanwezigen in de wergroepen de conclusie was dezelfde : socialisme is meer dan nodig.

De maatschappij wordt murw geslagen door rechtse en liberale krachten. Door kapitalistische one-liners die er ingaan als zoete broodjes. Socialisme stierf precies een stille dood.

En toch waren er gisteren bijna 800 aanwezigen. En de verscheidenheid was groot. In mijn werkgroep zat ik met twee studenten aan de VUB, iemand van het ACW, een acv delegee, een dokter van de geneeskunde voor het volk en een prof. Niemand gelinkt aan een partij, wel allemaal op zoek naar oplossingen. Op zoek naar een andere wereld.

De vaststelling dat links niet langer nog vliegen van elkaar kan afpakken werd steevast naar voor geschoven. Verenigen onder enkele problemen waar we gezamenlijke oplossingen naar voor kunnen schuiven bleek een absolute must.

Een nieuwe sociale bron werd aangeboord. De 780 aanwezigen hebben gisteren ideeën aan het oppompen geweest. De motor werd op gang getrokken. Laat ons nu hopen dat de janknikkers bovenaan ook hun werk doen.

Hasta la victoria siempre!

take down
the paywall
steun ons nu!