De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘De Islam is als een drug’
Islam, Duitsland, Godsdienst -

‘De Islam is als een drug’

maandag 20 september 2010 11:07
Spread the love

 

‘Er zijn 1,4 miljard moslims. En wat dan nog? In zowat alle landen met een moslimmeerderheid zien we enkel maatschappelijk verval en een status quo in alle geledingen van het bestaan. De Islam heeft geen overtuigende antwoorden op de vragen van de 21ste eeuw. De islam is intellectueel, moreel en cultureel in verval. Het is een gedoemde godsdienst, zonder zelfkennis en zonder toekomst.’

Dat zegt Hamed Abdel-Samad, de auteur van het boek “Der Untergang der islamischen Welt”. Hij is de zoon van een Egyptische imam en doceert nu aan de Universiteit van München. Het Duitse weekblad Der Spiegel interviewde hem naar aanleiding van de in Duitsland gegroeide controverse over de publicatie van het boek ‘Deutschland schafft sich ab’ (Duitsland schaft zichzelf af) van topbankier Thilo Sarrazin, waarin die scherp uithaalt naar de moslimimmigratie in zijn land. Sarrazin nam als gevolg daarvan ontslag uit de raad van bestuur van de Bundesbank.

Hamed Abdel-Samad is niet onder de indruk wanneer men stelt dat de Islam de wereld zal overnemen. “Natuurlijk zijn er verschillende stromingen in de Islam, maar die zijn slechts van belang voor de wetenschap en de media. Niet voor de massa’s. Voor hen is van belang dat er in de moslimlanden stagnatie is en dat het achterlijke landen zijn. Dat leidt dan weer tot agressief fundamentalisme. Extremisme is geen teken van groei, integendeel, het is een teken dat het einde nadert.”

‘Vergelijk de Islam met alcohol. Een beetje kan geen kwaad, maar als je bij ieder probleem naar de fles moet grijpen, dan wordt het gevaarlijk.’

Hamed Abdel-Samad, die ondanks zijn scherpe kritiek op de Islam, de godsdienst niet heeft afgezworen,  verwijt de moslims een gebrek aan zelfkritiek. ‘Ze moeten ermee stoppen om de schuld van hun problemen steeds bij anderen te leggen en de slachtofferrol op te zoeken. Ze moeten ook stoppen met zichzelf voortdurend beperkingen op te leggen. Bitterheid en met de vinger wijzen naar anderen leiden enkel tot meer geweld. En daarvan hebben we in de wereld al meer dan genoeg.

‘Mijn droom is een verlichte Islam, zonder sharia en zonder jihad. Een godsdienst waarin man en vrouw gelijk zijn en die open staat voor vragen en kritiek.

Bron :

Hamed Abdel-Samad, de auteur van het boek “Der Untergang der islamischen Welt”

Duitse weekblad “Der Spiegel”

Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!