De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

DE HEKS VAN MYANMAR

DE HEKS VAN MYANMAR

woensdag 3 oktober 2018 11:30
Spread the love

Zo wordt ms.Aung San Suu Kyi, de Nobelprijs winnaar voor de Vrede wel afgebeeld in spotprenten van sommige kranten in Azië.Sinds haar aanstelling als defacto leider in 2015 in Myanmar (Birma) is de genocide of etnische zuivering van Rohingya-moslims, die al decennia aan de gang is, in 2017 geculmineerd in de vlucht van 700.000 van hen naar het naburige Bangladesh  vanuit Rakhine staat in het ZW van Myanmar.Halsstarrig weigert Suu Kyi met haar soldaten en boedhistische ultra-nationalisten het woord Rohingya uit te spreken maar in plaats daarvan moet het woord ‘Bengali’ gebruikt worden, dat immers wijst op hun status als illegale vluchteling uit Bangladesh.

KORTE VOORGESCHIEDENIS.

De geschiedenis leert echter dat deze bevolkingsgroep al eeuwen in Myanmar woont zelfs nog voordat het Britse koloniale rijk over die regio heerste. Na de onafhankelijkheid ontnam de dictator Ne Win de Rohingya moslims hun burgerrechten en werd deze bevolkingsgroep de volgens de VN de meest vervolgde minderheid in de wereld. Er was ook geen toegang meer voor hen tot gezondsheids diensten, onderwijs en andere staatsinstellingen en zij verloren ook hun stemrecht. Rond de eeuwwisseling waren er verontrustende berichten over de vele bootvluchtelingen naar Thailand, Maleisië  en Indonesië en vond men massagraven in het grensgebied van Thailand en Maleisië. Velen kwamen om door ziekte, uitputting en geweld, wanneer de opgeëiste losgelden door de familie niet werden betaald. Velen werden als slaaf verkocht op de Thaise vissersvloot. Dat was dan ook de reden voor de EU om te dreigen met importverbod van vis- en schaaldieren als er niets gedaan wordt tegen deze illegale praktijken en die dreiging bestaat nog steeds, ook al heeft er meer registratie plaats gevonden van boten en hun bemanning. Maar aan mensenhandel wordt zeer veel verdiend tot in de hoogste regionen van de maatschappij toe. Al decennia bestaan er een tiental vluchtelingen kampen langs de grens in het NW van Thailand, maar Thailand weigert hen vluchtelingenstatus te geven, zodat de vluchtelingen afhankelijk zijn van ngo’s en liefdadigheidsorganisaties. Zo’n 100.000 Birmezen zijn illegaal werkzaam in Thailand. Je ziet ze hier en daar langs uitvalswegen in de noordelijke stad Chiangmai zitten wachtend op Thais die een onderbetaald karwijtje voor hen hebben, maar ook klaar om onmiddellijk te vluchten bij het zien van politie.De situatie is nu zo dat er 1.1 miljoen Rohingya moslims leven in Bangladesh en nog eens 1/2 miljoen verspreid over Indonesië, Maleisië, Thailand, India en elders, nog afgezien van de niet-moslim Birmezen.

DEMOCRATIE HERSTELD?

Iedereen in de wereld had verwacht dat met de verkeizing van Suu Kyi er een andere en democratische wind zou gaan waaien in het land. Echter het tegendeel gebeurde. Het leger van Myanmar, de Tatmadaw genaamd, kon nu meer gelegitimeerd zijn wrede en gewelddadige onderdrukking van etnische minderheden opvoeren en niet alleen in Rakhine staat maar ook in het noorden in Shan en Kachin staten. Zo heeft het Westen de vervolgde minderheden verraden door zijn sancties op te heffen zonder een betere en rechtvaardige behandeling van minderheden te eisen. Ook de persvrijheid staat erg onder druk. Begin sept. zijn twee journalisten van Reuters tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij een video gemaakt hadden van een massaexecutie van moslims en bericht hadden uit een gebied waarvan de toegang verboden was. Uit een VN-rapport blijkt, dat er veel journalisten vervolgd worden, die kritisch zijn mbt het regeringsbeleid. Suu Kyi noemt ze woedend verraders. In 2017 escaleerde dat geweld in massale verkrachtingen, moordpartijen, folteringen, systematische brandstichting van hele dorpen waardoor 700.000 moslims op de vlucht sloegen naar het naburige Bangladesh, dat geen raad weet met zo grote aantallen. Alleen al in Cox’s Basar in het ZO van Bangladesh zitten meer dan 100.000 vluchtelingen op elkaar gepakt in het grootste vluchtelingenkamp in de wereld.In Myanmar zelf leven 120.000 moslims in een soort van concentratiekampen en daarbuiten nog eens 470.000 in streng bewaakte dorpen, volgens de UN Commission of Human Rights (UNHCR). Een ‘UN fact-finding commission’ heeft geadviseerd om zes topgeneraals van het leger aan te klagen voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op beschuldiging van het plegen van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De partij van Suu Kyi de ‘National Leaque of Democracy’ heeft geen medewerking gegeven aan de verschillende internationale onderzoekcie’s en toegang tot het conflict gebied verboden. Ter verdediging van het optreden van het leger voert Suu Kyi het bekende argument aan dat het noodzakelijk is ter verdediging van de veiligheid van het land tegen moslimterrorisme, het narratief waarmee het Westen ook zijn misdaden in het MO rechtvaardigt.

INTERNATIONALE REACTIES.

In de laatste algemene VN-vergadering heeft de presidente van Bangladesh ms. Sheikh Hasima Myanmar bekritiseerd niet genoeg te doen voor de repratriëring van de 1.1 miljoen moslims in haar land. China, de Filippijnen en Burundi stemden tegen een onderzoek naar genocide in de Veligheidsraad. China heeft veel economische belangen in Myanmar vanwege mijnbouw, grondstoffen exploitatie en infrastructuur werken en bouwt momenteel een zeehaven in Sittwe de hoofdstad van Rakhine staat. Intussen hebben veel westerse landen en instituties hun indertijd uitgereikte onderscheidingen en ereburgerschap voor Suu Kyi voor haar inzet voor democratie ingetrokken. Het zijn: het US Holocaust Museum, de gemeenten Oxford, Newcastle, Edinburgh, Dublin, Glasgow, parlement van Canada, studenten vereniging van de London School of Economics. In het EU parlement gingen stemmen op om haar de ‘Sacharov’ prijs voor vrijheid van denken en meningsvrijheid af te nemen. Begin 2018 heeft een delegatie van het subcomité voor mensenrechten van de EU Myanmar bezocht dat heeft geleid tot enkele weinigzeggende en vage bewoordingen. Opvallend is de geringe belangstelling van Nederland zowel in de politiek als de media voor de rampzalige politiek van Suu Kyi. Zou dat komen omdat het hier over moslims gaat of schaamt men zich voor haar afgang terwijl het vroeger het lieverdje in de media was?  ASEAN, de groep van ZO Aziatische landen, bemoeit zich nergens mee en beschouwt de problemen met de Rohingya als een interna aangelegenheid.de junta van Thailand gaat zelfs zover een bijeenkomst van de ‘Foreign Correspondents Club’ te verbieden waarin de problemen in Myanmar besproken zouden worden. Maar ja, heel Bangkok krijgt zijn elektriciteit dank zij gas gekocht van Myanmar.

WAT NU?

Laetitia van Assem, voormalig lid van de Rakhine adviescie. en ex-amasadeur, vindt dat berechting van beschuldigden voor het Intern,Gerechtshof in Den Haag niet voldoende is. Zij oppert de suggestie een soort van verzoenings- en waarheidscie. op te richten, welke de diepe haat van boedhisten en militairen tegen moslims zou moeten doen afnemen. Maar dat lijkt me moeilijk zolang Suu Kyi en de militairen de leiding hebben in het land. Bovendien kan daar pas sprake van zijn als Myanmar een veilige terugkeer van de moslims garandeert en hun burgerrechten hersteld. Maar dat zal niet gebeuren en het zenden van VN vredesmissies zal China blokkeren met zijn veto in de Veiligheidsraad en dat zal ook wel gebeuren met eventuele voorstellen tot sancties. De secr.eneraal van de VN Guterres was bij zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp geschokt over wat hij daar aantrof en over de verhalen van moord, verkrachting, brandstichting door het leger. Guterrers zei dat de fondsen van de VN en humanitaire organisaties volstrekt onvoldoende zijn om ziekten, epidemiën en ondervoeding te voorkomen. De Rohingya mogen niet de vergeten slachtoffers worden, zo zei hij bezorgd maar hoe het nu verder moet weet niemand.

Informatie in dit artikel is hoofdzakelijk afkomstig uit berichten in de beide Engelstalige dagbladen in Thailand nl. de Bangkok Post en The Nation.

Niek Jansen

take down
the paywall
steun ons nu!