De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Gucht: wie gelooft hem nog?

De Gucht: wie gelooft hem nog?

Gestaag valt De Gucht van zijn voetstuk. Hij presenteerde Vlaanderland in 'De Zevende Dag' een leugentje voor bestwil, maar wordt nu pijnlijk ontmaskerd. De case 'De Gucht' raakt de kern van de ethiek, namelijk rechtvaardigheid en billijkheid.

dinsdag 8 april 2014 11:46
Spread the love

Na zijn hautain optreden in het VRT-programma ‘De Zevende Dag’, waarin Karel De Gucht met klem ontkende dat z’n drie brieven aan de Bijzondere Belastingsinspectie niets van doen hadden met intimidatie, blijkt nu toch dat er meer aan de hand is.  Een vierde brief, mails en informele contacten bewijzen dat er ter gunste van zijn persoon is opgetreden door de top van de Bijzondere Belastingsinspectie. Ergo:  Frank Philipsen, administrateur fraudebestrijding en dus topman van de BBI maakte aan De Gucht een cruciaal intern document over dat z’n advocaten stante pede gebruikt hebben voor een aanvullend bezwaar tegen de belastingsaanslag.  Kortom, BBI-directeur Anthonissen die het dossier behandelde, werd bruut in de steek gelaten door z’n eigen baas.

Bovendien wordt hij onder druk gezet om het dossier los te laten. Het siert hem als ambtenaar om dit geweigerd te hebben. In return krijgt hij van Philipsen een tuchtsanctie omdat hij het dossier niet afstond (Kafka indachtig). Voor alle duidelijkheid: in de procedurekwestie oordeelde het Gentse hof van beroep dat Anthonissen onpartijdig handelde ! 

Een democratie heeft zijn spelregels. Het is nu dringend wachten op een reactie van Koen Geens, Minister van Financiën en op interpellaties van het parlement.  Of kijken ze allen de kat uit de boom? 

Een tuchtsanctie voor Philipsen lijkt me alleszins evident. Kan deze man z’n medewerkers trouwens nog recht in de ogen kijken? 

En wat met onze Karel De Gucht?  Hij heeft alle geloofwaardigheid verloren. Veelal is dit het begin van het einde…. zelf voor de grootste ego’s !

take down
the paywall
steun ons nu!