De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De grote reuzenparade.

De grote reuzenparade.

vrijdag 3 december 2010 22:37
Spread the love

Finale van een week reuzenbouwen.

Het is vandaag vrijdag 3 december 2010. De laatste dag van ons reuzenproject en tevens de grote finale. Vandaag zal voor de eerste keer in de geschiedenis een reuzenparade door het dorp trekken. Het is tevens de eerste keer dat de Mcgregor Waldorfschool echt naar buiten komt om aan het dorp te laten zien tot wat het in staat is.

Spelbreker of niet?

06.30 uur. Ik schiet wakker alsof ik in het midden van een nachtmerrie zit. Overal hoor ik de regen kletteren op het dak van ons verblijf. Groot is mijn ontchoocheling als ik tot de vaststelling kom dat het pure reraliteit is en geen droom. Het regent! Voor de eerste keer sinds de maand mei zijn de hemelsluizen opengegaan boven Mcgregor. Dit kan toch niet waar zijn! Deze ene dag, de dag waar de kinderen zo naar uitkijken, zal toch niet letterlijk in het water vallen? Zal de eerste Zuid Afrikaanse zomerregen spelbreker worden of niet?

U leest er alles over in onze volgende editie!

Of lees gewoon verder

De reuzenstoet trekt hier voorbij.

08.30 uur. We arriveren in de school. Het is tijdelijk droog maar er hangen nog steeds donkergrijze wolken. Ze komen op hun dooie gemak van over de bergen. Het lijkt wel of ze het gemunt hebben op het dorp en of ze willen blijven huilen boven de school. Katleen stelt ons echter gerust en zegt dat het een goed voorteken is. Bij aanvang van de parade zal moeder aarde er voor zorgen dat het droog blijft en dat de wolken hun verdriet niet zullen neerstorten. We blijven optimistisch!

09.00 uur. We brengen alle kinderen samen met hun uitgedoste reuzen. Alle reuzen zien er uitgerust uit en klaar voor de stoet. Voor we de optocht samen stellen nemen we nog gauw een paar groepsfoto’s.  De zenuwen staan hoog gespannen. De stoet wordt samengesteld. Eerst komt de banner gevolgd door de twee reuzen van de eerste klas. De jongste kinderen stellen zich fier op naast de reuzen waar ze mee aan gebouwd hebben. Vervolgens komen de tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende klas. Het is niet eenvoudig om de groepen voldoende afstand van elkaar te laten houden.

Ondertussen zijn de poltitiemensen ook geariveerd. Wel twee politiewagens zullen ons begeleiden. Eén vooraan en één achteraan. Ze zijn allemaal even vriendelijk en werken graag mee aan dit initiatief. Regelmatig laten ze hun sirenes, met verschillende deuntjes, horen om de bevolking te waarschuwen dat er wat aan de gang is.

Iedereen klaar? Eindelijk gaat het gebeuren. Hier hebben de kinderen de ganse week naar toe geleefd. De parade trekt zich op gang. Trots en fier torsen de kinderen de reuzen met zich mee. Binnen de korste keren is de samenstelling van de stoet onder elkaar geklutst. Er is geen houden aan. Iedereen wil vooraan. We trachten nog heel even alles in goede banen te leiden maar al snel geven we dit op.

Onder het luid zingen van het reuzenlied dansen de reuzen door de straten van het dorp. Op verschillende plaatsen komen mensen spontaan naar buiten en staan verwonderd te kijken naar de bonte massa reuzen die voorbijtrekken. Menig aplaus mag in ontvangst genomen worden. De kinderen glunderen onder al deze aandacht. Al snel begint de bende ritmische liedjes te scanderen met bijhorende danspasjes. Het gonst van de Afrikaanse beats en ritmes. Overal waar we langs komen sluiten andere kinderen aan. Aan het einde van de parade zijn we bijna met dubbel zoveel als we vetrokken zijn. Het is gewoon super! En de kinderen, zij beleven het hoogtepunt van het ganse schooljaar. Het geluk druipt van hun gezicht.

Vetkoek, fruitsap  en groene petjes.

Na ongeveer een drie kwartier stappen komen we terug aan in de school. Iedereen is tevreden. De kinderen in de wolken. Als dank voor hun inzet van de afgelopen week kunnen we dankzij de opbrengst van de benefit alle kinderen trakteren op vetkoek en fruitsap. Vetkoek is een soort gevulde oliebol. De vullig kan bestaan uit iets hartig of iets zoets. En wees maar gerust. Alle kinderen zijn verzot op vetkoek en sap. Tot slot hebben we als verrassing voor iedereen een groen petje. En de reuzen… zij worden op de speelkoer opgesteld en vormen alzo nog een reuzententoonstelling.

Recycling.

Daar het schooljaar bijna ten einde is zullen de reuzen terug gerecycleerd worden. Volgende week zullen de kinderen alle onderdelen uit elkaar halen en sorteren. Volgende week gaat er in Aschton, een naburig dorp, een spiksplinternieuw recyclagepark open. Daar zullen de reuzenonderdelen een nieuw leven tegemoet gaan.

Hiermee wordt een spannende, vermoeiende maar heerlijke week, afgesloten. Wij zijn er zeker van dat de kinderen hier nog dikwijls aan terug zullen denken. Ook de leerkrachten zijn bijzonder opgetogen over het project. En wij…

Wij zijn meer dan tevreden. Het is geworden wat het voor ons moest zijn. Soms super chaotisch maar o zo leuk om te doen.

Dit smaakt naar nog en volgend jaar….

Komen we zeker terug.

En dan ….

Dan gaan we iets anders doen!!!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!