De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De grote olympische greenwashactie van Rio Tinto

De grote olympische greenwashactie van Rio Tinto

donderdag 5 juli 2012 22:02
Spread the love

Eind juli gaan de Olympische Spelen 2012 in Londen van start. Samen met de hele wereld bereidt Londen zich voor op de “Greenest games ever” waar 4700 medailles, die gemiddeld 6 gram goud bevatten, zullen uitgedeeld worden. Hier knelt echter reeds direct het schoentje. Het goud, zilver en brons dat hiervoor nodig is, wordt voor het overgrote deel geleverd door mijnbouwgigant Rio Tinto. Voor de Olympische Spelen wordt er een beroep gedaan op twee van hun allesbehalve groene mijnen: The Kennecott Utah kopermijn en de nieuwe Oyu Tolgoi goud-en kopermijn in Mongolië.

Het London 2012 Organising Committee (LOCOG) communiceert het groene engagement als volgt: “Suppliers and licensees will ensure that products and services are sourced and produced under a set of internationally acceptable environmental, social and ethical guidelines and standards.”

Rio Tinto staat in de top vijf van grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, met sites verspreid over meer dan vijftig landen van Noord-Amerika tot in Australië. Rio Tinto is echter ook de eigenaar van een aantal van de meest vervuilende mijnbouwsites op aarde met een grote ecologische impact en een enorm hoge CO2-uitstoot, boven de toegelaten waarden. Hun mijnen veroorzaken heel wat milieuproblemen zoals luchtvervuiling, waterschaarste, dalingen van de grondwaterspiegel, grondwatervervuiling, vervuiling van de omgeving door zware metalen… Bovendien worden de lokale gemeenschappen niet geïnformeerd over de blootstelling aan chemicaliën, het vervuilde water en de vervuilde lucht. De mijn brengt de volksgezondheid in gevaar en gaat in tegen mensenrechten en milieurechten. Rio Tinto heeft meer dan 8000 klachten tegen zich lopen van de lokale bevolking over verkrachtingen, geweld, brandstichting, volksuitdrijvingen, militaire repressies, bedreigingen,…

Rio Tinto voldoet dus niet aan de duurzaamheidscode van Olympische Spelen 2012 en toch werd het bedrijf gekozen als sponsor voor het leveren van het goud, brons en zilver voor de medailles, het belangrijkste symbool van de Olympische Spelen. Sean McCarthy, de voorzitter van de Commission for a Sustainable London 2012, bevestigt dat Rio Tinto het enige bedrijf is dat de productie mocht starten zonder dat een derde partij een onafhankelijke audit uitvoerde.

Op de televisiezender Al Jazeera reageerde LOCOG dat ze tevreden zijn met hun sponsor. Ook het Mongolian National Olympic Committee (MNOC) is trots dat de Rio Tinto mijn in Mongolië het goud voor de medailles mag leveren en ziet dit dan ook als een bijdrage aan de economische ontwikkeling van Mongolië. 

Rio Tinto zelf voert propaganda en beweert wijdverspreide waarden te hanteren zoals respect, teamwork, personeelsondersteuning, lange termijnvoordelen voor de lokale bevolking, transparantie en een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Zij zien de Olympische Spelen als een opportuniteit om hun duurzame manier van werken aan de wereld te tonen. Maar in plaats van de uitgeputte mijnsites te saneren en milieu- en gezondheidsonderzoeken uit te voeren, investeren zij als sponsor grote bedragen om hun eigen imago te reguleren. Een grote olympische groenwasactie dus in plaats van groene spelen.
De destructieve geschiedenis van mijnbouwmultinational Rio Tinto en haar huidige rol in Mongolië en bij de Olympische Spelen zorgt voor sterke reacties vanuit het Britse middenveld. Vorige maand lanceerden de United Steelworkers (USW) al een campagne: Rio Tinto off the Olympic Podium. Dit om duidelijk te maken dat de werkwijze van Rio Tinto niet overeenkomt met de Olympische idealen.

London Mining Network zelf lanceerde de Greenwash Gold campagne. In april 2012 vond een protestmars plaats tijdens Rio Tinto’s jaarlijkse meeting voor het hoofdkantoor in Londen, dichtbij het Londense parlement. Het London Mining Network voert al jaren campagnes tegen Rio Tinto en is een netwerk van voornamelijk Britse NGO’s en ook het Belgische CATAPA.
Via deze externe druk wil het middenveld de problematiek benadrukken en zo het IOC (International Olympic Committee) dwingen hun selectieprocedure voor sponsors te veranderen. Het London Mining Network plant voor en tijdens de Olympische Spelen nog tal van acties om dit misbruik van Rio Tinto aan te kaarten in Londen.

take down
the paywall
steun ons nu!