De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De geboorte van Europa’s Tea Party
Europa, Populisme, Europa's Tea Party -

De geboorte van Europa’s Tea Party

dinsdag 12 april 2011 13:23
Spread the love

Wij zijn getuige van het ontstaan van Europa’s eigen Tea Party. Net zoals Barack Obama in de VS worden de leiders van de Europese landen vandaag geconfronteerd met kiezers die er genoeg van hebben op te draaien voor de schulden van anderen, schrijft de Financial Times. Voorbeelden zijn er volop: in Finland stevent de anti-Europapartij True Finns zondag af op een stevige verkiezingsoverwinning.

De volkswoede maakte zich niet enkel meester van de getroffen landen Griekenland, Ierland en sinds vorige week Portugal; ook in het hart van Europa verliezen de traditionele partijen verkiezing na verkiezing aan populistische outsiders die munt weten te slaan uit de frustratie en afkeer die bij hun landgenoten heerst over de besparingsplannen en de dalende levensstandaard.

In Frankrijk werd Nicolas Sarkozy’s centrumrechtse UMP vorige maand afgestraft door het uiterst-rechtse Front National van Marine Le Pen. In Nederland overleeft een minderheidskabinet al zes maanden bij gratie van de anti-Islampartij PVV van Geert Wilders. Ook in Duitsland verliest het CDU van Angela Merkel regionale verkiezing na regionale verkiezing, terwijl in België de Vlaamse nationalisten al bijna een jaar de regeringsvorming beletten en ze -mochten er nieuwe verkiezingen komen- volgens kenners nog meer stemmen zouden halen.

Net als Barack Obama vragen de Europese leiders zich ondertussen af hoe ze die kiezers opnieuw voor zich kunnen winnen. Merkels weigerachtige houding tegenover de financiële hulppaketten aan de noodlijdende Europese economieën, heeft de afkeer tegenover het zuiden van Europa in haar land enkel doen toenemen. De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft de Nederlanders trachten uit te leggen dat het redden van de PIG-landen de enige mogelijkheid is om de Europese economie voor de instorting te behoeden.

En geen van allen durft het aan direct de confrontatie met de populisten aan te gaan. Jyrki Katainen, de Finse minster van Financiën en de centrum-rechtse kandidaat voor het premierschap in zijn land zegt het als volgt: “Ik wil niemand bang maken door te zeggen dat wie voor de True Finns stemt het  land naar de catastrofe zal leiden’.

http://www.ft.com/cms/s/0/c9ec3d9e-6463-11e0-a69a-00144feab49a.html#axzz1JHZfkzV3

Bron : Financial Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!