De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De European Security Academy in Polen

De European Security Academy in Polen

zondag 30 september 2018 05:51
Spread the love

Dit is een vertaalde korte samenvatting van:

www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/08/30/ukrainian-far-right-fighters-white-supremacists-trained-major-european-security-firm/

De ‘European Security Academy’ (ESA) gelegen in Polen is volgens de BBC het grootste militaire oefenkamp buiten de VS in de wereld en beslaat een oppervlakte van 150 ha. Sinds 2016 vinden er trainingen plaats van het beruchte Oekraïense AZOV-regiment, dat betrokken is bij pogroms onder Roma en andere etnische minderheden, vervolging van LBGT-mensen,mensenrechten activisten en ander ‘links tuig’. Velen brengen openlijk de Hitlergroet en hebben swastika of Celtic Cross tattoos. De ESA managing-director Bartosz Bryl beweert dat de antecedenten van trainees zorgvuldig worden nagegaan en dat mensen met een extreem-rechtse en gewelddadige achtergrond niet worden toegelaten. De praktijk echter wijst geheel anders uit. Veel trainees komen immers uit het berucht AZOV regiment, dat openlijk de nationaal-socialistische ideologie aanhangt en betrokken is bij veel racistische aanvallen in Oekraïne.

SLEUTELFIGUREN EN ORGANISTIES.

Assen Avakov is de Min.v. Binnenl.Zaken van Oekraïne en beschermheer van het AZOV-regiment; Andrey Biletsky is het hoofd van het AZOV-regiment en parlementslid van de Oekraïense regering; Andrzej Bryl is de leider van de Delta Security Group binnen ESA.

Het AZOV regiment is een autonoom opererende gevechtseenheid in de National Guard van Oekraïne. Door de ‘Office of the U.N. High Commission of Human Rights’ (OHCHR) is AZOV herhaaldelijk beschuldigd van schendingen tegen de mensenrechten. Het Department of the Protection of Strategic Objects of the National Guard of Ukraine is een politie eenheid geleid door een AZOV-commandant en staat in direct contact met de min.v.Binnenl.Zaken. De National Corps is de politieke vleugel van AZOV. National Militia is AZOV’s straattereur groep. GO Zirka (Civic Organisation and Reconstruction of the country) is een satelliet organisatie van Azov.Tradition and Order is een gewelddadige ultra-nationalistische organisatie berucht om zijn vele aanvallen op etnische minderheden.

De Oekraïense regering apprecieert het ESA militaire trainingskamp zeer.

De prominente leider van AZOV Andriy Biletsky is niet beschaamd om zijn extreem-rechts gedachtengoed openlijk uit te dragen en het liegt er niet om, ik citeer hem:

“De historische missie van de Oekraïense natie is op dit kritieke moment het blanke ras in een laatste kruistocht voor haar overleving naar de overwinning te leiden tegen de Semitisch-geleide ‘Untermensch’ ”  en hij wordt zowaar poetisch : ” Stemmen van jonge nationaal-socialisten klonken voorheen in de straten samen met het geblaf van Duitse herders, het geluid van luidruchtige marsen vulden het luchtruim, jonge Arische vrouwen prezen Adolf Hitler met een Romeins saluut. Maar wat gebeurt er nu? Turken, negers en Arabieren neuken blonde hoeren. Uit Beierse huizen steken Turkse vlaggen en overal in Berlijn rappen klootzakken en junkies in de Duitse taal.Fucking scum, kikes and blacks have built their own heaven? Well we the whites shall build our own white heaven”.

Enkele Amerikaanse Congresleden hebben hebben AZOV gekarakteriseerd als een neo-nazi bataljon en staan achter een ban van het gebruik van VS-fondsen.Matthew Schaaf, directeur van het ‘Freedom House’s Ukrainan Office’ vindt de toenemende populariteit van AZOV beangstigend.

Tot zover de samenvatting van het artikel van Bellingcat.

Ik vraag me af wat de betrokkenheid van de EU is bij ESA, die toch een zekere verantwoordelijkheid heeft sinds de Maidan-coup in 2014 in samenwerking met de VS en neo-nazi en ultra-nationalistische groeperingen tegen de wettig gekozen regering van Janoekovic. Toen is een nieuwe regering geïnstalleerd met vier neo-nazi’s op sleutelposten.Ook nadien zijn de neo-nazi’s niet uit het straatbeeld verdwenen, integendeel houden zij vaak met fakkeloptochten hun demonstraties overal in het land, zoals weleer de nazis deden. En Rusland ziet dat uiteraard ook met bezorgdheid toe, wiens strijd tegen de nazi’s 25 miljoen mensenlevens heeft gekost. En daar komt bij de Koude Oorlog retoriek en de sancties van het Westen tegen Rusland en de NAVO troepen concentraties en oefeningen aan zijn grenzen van de Scandinavische grenzen tot aan de Zwarte Zee toe. Maar onze media zwijgen in alle talen over Oekraïne. Een klein al of niet gefabriceerd incident kan grote gevolgen hebben met de moe getergde trotse Russische beer en een oorlog is makkelijker begonnen dan gestopt.

Niek Jansen.

take down
the paywall
steun ons nu!