De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De essentie

De essentie

dinsdag 22 november 2011 11:59
Spread the love

Het zijn kwalijke tijden. Mensen missen hoe langer hoe meer de essentie en laven zich aan doemdenken, negatieve spiralen, zondebokken, politieke messenslijpers, financiële scherprechters, sociale onrechtvaardigheid en meer van dat fraais.

De essentie is niet dat iedereen kost wat kost zijn politieke gelijk moet halen en zijn eigen toekomst wil veilig stellen. De essentie is dat ons land op de rand van de afgrond staat omdat onze vertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid niet nemen en voor eigen gewin gaan in plaats van het broodnodige compromis.

De essentie is niet dat Dexia en Arco fouten hebben gemaakt. De essentie is dat honderdduizenden gewone mensen jaren geleden niet ingetekend hadden voor een risicovolle belegging maar voor een spaarformule, waarbij de term ‘aandelen’ onterecht gebruikt werd.

De essentie is niet dat de Arabische Lente de zomer niet overleefde. De essentie is dat een aantal landen effectief van een juk bevrijd werd, dat een aantal landen nog volop vecht voor die vrijheid en dat de Lente in een aantal landen broodnodig haar intrede moet doen.

De essentie is niet dat de organisatoren van Pukkelpop al dan niet graaiers zijn en al dan niet fouten hebben gemaakt. De essentie is dat het onwaarschijnlijk zware noodweer mensen doodde en verwondde en dat duizenden muziekliefhebbers in de kou blijven staan als dit internationaal gerenommeerd festival zou verdwijnen.

De essentie is niet dat er niet genoeg opvang is voor asielzoekers. De essentie is dat gezinnen met kinderen noodgedwongen op straat overnachten.

De essentie is niet dat milieuvriendelijke alternatieven nog te duur zijn. De essentie is dat het vijf na twaalf is voor onze planeet.

De essentie is niet dat onze index in vraag wordt gesteld. De essentie is dat bijvoorbeeld in ‘modelstaat’ Duitsland werkende mensen in armoede leven door gebrek aan loonnormering.

De essentie is niet dat de hardwerkende mens nog meer moet bijdragen voor de redding van banken en landen. De essentie is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en we ons economisch systeem grondig in vraag moeten stellen.

De essentie is dat het tijd wordt om het over de essentie te hebben.

take down
the paywall
steun ons nu!