De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De ene ‘Sale pédé’ is de andere niet

De ene ‘Sale pédé’ is de andere niet

maandag 6 december 2010 21:59
Spread the love


doc

Ben je een rap- ragga- groep en kom je uit één of andere achterbuurt dan kan je best woorden als ‘Sale pédé’ niet luidop gebruiken, laat staan het in één van je teksten verwerken. Doe je je het toch dan krijg je zeker en vast heel ‘weldenkend’ blank Europa over je heen. Je mag dan als band nog zo je best doen om uit te leggen dat ‘sale pédé’ in jouw buurt een ordinair scheldwoord is als een ander,… Weldenkend Europa zal je toch bekladden als homofoob tuig van de richel (of de Caraïben). Politici zullen ermee dreigen dat organisatoren die je willen programmeren hun subsidies verliezen,… Kortom blank hooggeschoold Europa zal je gebruiken om nog eens te tonen hoe superieur hun cultuur wel is tegenover al die barbaarse achterbuurtculturen met hun Afrikaanse en Arabische invloeden.

Ben je er dan toch in geslaagd om een aantal mensen te overtuigen dat je helemaal niet homofoob bent, dan mag je in het beste geval optreden als je de zaal vol hangt met posters tegen homofobie en zal minstens 25% van het publiek bestaan uit waarnemers allerhande om te je optreden te beoordelen.
 
Zelf ben ik honderden keren uitgescholden voor ‘sale pédé’ en ook al was ik iets zuiniger met scheldwoorden en verkoos ik in mijn humaniora-jaren termen als idioot, onnozel manneke, flamouch, tjeef of gewoon zot, ik zal ook wel menig klasgenoot voor ‘sale pédé’ hebben uitgescholden. Ik heb trouwens altijd gedacht dat pédé kwam van pédérast (pedofiel), maar mijn Frans is dan ook gewoon Brussels straatfrans.
 
Een heel ander verhaal is het als je een chique modeontwerper bent die kledij en prullaria ontwerpt voor die blanke hooggeschoolde Europeanen die komen winkelen in de Brusselse Dansaertstraat. Geen probleem om dan een ‘sale pédé’ in je uitstalraam te hangen, eentje die bovendien nog als schietschijf dient.
Ik ben een benieuwd of die politici nu gaan dreigen met vergunningen, de holebi community gaat polsen naar het homofoob gehalte van de uitbater en ontwerpers, en kranten gaan volstaan met polemieken, ….
 
Maar het weze duidelijk, de ene ‘sale pédé’ is duidelijk de andere niet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!