De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De einddagen van het TPLF-regime in Ethiopië… Het TPLF heeft zijn eigen graf gegraven

De einddagen van het TPLF-regime in Ethiopië… Het TPLF heeft zijn eigen graf gegraven

dinsdag 17 november 2020 22:13
Spread the love

De duiding over het conflict in Tigray in het Westen is opnieuw dramatisch.
Daarom plaats ik met plezier onderstaand artikel.
Ik volg de ontwikkelingen in de Hoorn van Afrika sinds 5 jaar op de voet en bezocht twee keer Eritrea
Frans De Maegd – Medewerker Eritrea Tour for Friendship

T.C. Montain in “The Nigerian Voice”

Het “Tigray Peoples Liberation” Front (TPLF) van Ethiopië was al bijna drie decennia aan de macht (1991-2018) en zoals we hier in de Hoorn van Afrika zeggen, “het groef zijn eigen graf”.

Het TPLF is de afgelopen 30 jaar het meest corrupte, brutale, zelfs genocidale regime ter wereld geweest. De vredesovereenkomst die de Verenigde Staten hebben gesloten in 2018, laat hen toe in hun thuisprovincie Tigray, een van de kleinste regio’s van Ethiopië, aan de macht te komen. Door deze criminelen een toevluchtsoord te bieden en vervolgens hen toe te laten agenten te betalen om in geheel Ethiopië de afgelopen twee jaar moorden te plegen en etnische chaos te creëren, heeft Het TPLF zijn best gedaan om het land te verwoesten, met andere woorden, “zijn eigen graf te graven”. De Ethiopiërs haten het TPLF. De bevolking heeft in minstens een half dozijn talen laten weten dat deze gangsters voor eens en altijd het zwijgen moet worden opgelegd. Het Ethiopische parlement stemde hier unaniem mee in, waardoor alle etnische groeperingen zich verenigd hebben achter de regering.

Terwijl de wereld werd afgeleid door de verkiezingen in de VS, lanceerde het TPFL een aanval op een logistieke basis van het Ethiopische leger in Tigray, blijkbaar in de hoop wapens te kunnen buitmaken. De aanval mislukte, maar Ethiopisch bloed werd vergoten en er gingen levens verloren. De wreedheid die het TPLF-heeft getoond ten overstaan van de Ethiopische soldaten, heeft heel Ethiopië geschokt. De soldaten die weigerden zich bij Het TPLF aan te sluiten werden in koelen bloede neergeschoten en de rest werd naakt en op blote voeten over de Eritrese grens gejaagd. Berichten over hyena’s die de lichamen van Ethiopische soldaten opeten, schokten het hele land.

Dit was letterlijk de druppel die de emmer deed overlopen. De Nobel Vredeslaureaat P.M. Abiy Ahmed nam zijn verantwoordelijkheid en verklaarde de oorlog aan de TPLF-maffia. Iets wat de meerderheid van de Ethiopische bevolking al zeer lang vroeg.

Abiy was pijnlijk geduldig toen het TPLF in 2019 verschillende hoge Amhara generaals van het Ethiopisch leger vermoordde, in een poging om een etnische oorlog uit te lokken. Toen het TPLF begin 2020 de moord op de populaire Oromo-zanger organiseerde en haar agenten uitstuurde om te branden, te plunderen en te moorden, toonde Abiy geduld, terwijl hij tegelijk de strop rond de TPLF-bandieten aanhaalde.

Terwijl de druk met de dag toenam en de bewoners van Tigray steeds onrustiger werden, hield het TPLF nog een van haar “100%” verkiezingen, waarbij zij zelf alle zetels in hun zogenaamde Tigray-parlement veroverden.

Abiy is hen al een stap voor geweest sinds zijn regering in 2018 aan de macht kwam in Ethiopië. Hij de verving de oude Ethiopische munt Birrh door een nieuwe. Het TPLF wilde het oude waardeloze geld vervangen door de nieuwe munt omdat ze haar miljarden gestolen oude Birrh niet konden verantwoorden, waren ze plots al hun gestolen geld kwijt. Het TPLF werd geconfronteerd met een faillissement, waardoor ze niet in staat waren hun veiligheidstroepen te betalen en de controle over het Tigray-volk te behouden.

Daarna ging Abiy naar Soedan en regelde de veiligheid van de Soedanese grens om zo de achterdeur voor het TPLF te sluiten. Steeds meer ingesloten door hun traditionele vijanden de Afars in het zuiden en de Amharas in het westen en met de hermetisch gesloten Eritrese grens in het oosten en het noorden was de enige ontsnappingsroute naar Soedan afgesloten voor de TPLF-bandieten.
Het TPLF zat in een zelfgekozen val!

Het TPLF dreigt al maandenlang met een totale oorlog tegen de regering van Abiy Ahmed. Toen viel het TPL het leger aan in Tigray. Dat was een brug te ver en Abiy begon het Ethiopische leger te mobiliseren om een einde te maken aan de TPLF-gangsters.

Het TPLF reageert door overal etnische haat te zaaien. Het TPLF deed wanhopig pogingen om hun vroegere aanhangers in de EU, de VN en de AU, alsmede op de mensenrechtenorganisaties zoals de “International Crisis Group” (gefinancierd door de “National Endowment for Democracy-CIA” en George Soros), alsook “Amnesty International” en “Human Rights Watch” over te halen.

Vandaag beweren die criminelen dat ze worden vervolgd en oneerlijk behandeld. Het is een groteske komedie, ware het niet dat het TPLF zo gevaarlijk is. Het is een in het nauw gedreven hyena van het gevaarlijkste soort, bereid om zwaar uit te halen.

Toen in de nacht van 9 november het oprukkende Ethiopische leger voor de deur van een stad in het westen van Tigray bijeenkwam, organiseerden de terugtrekkende doodseskaders van het TPLF een bloedbad, waarbij ze letterlijk met machetes en messen zo’n 500 seizoenarbeiders uit andere regio’s afslachtten.

“Amnesty International” meldde dat de overlevenden van dit schokkende bloedbad met de vinger naar de TPLF-moordenaars wezen. In eerste instantie probeerden de westerse media de schuld van de moordpartij zowel aan het Ethiopisch leger als aan de TPLF-milities te geven om zo verwarring te creëren in de wereld. Maar het verslag van Amnesty was recht in de roos en de hele wereld kon zien wat een onmenselijke, barbaarse hoop moordenaars de TPLF-misdadigers in werkelijk zijn.

Dit was niet de eerste keer. Helemaal niet! Het TPLF heeft een lange bloedige geschiedenis van bloedbaden. Toen het Eritrea binnenviel toen ze in 2000 nog de macht had in Ethiopië[i] heeft het vrijwel alle burgers die ze konden vangen afgeslacht. De 1,5 miljoen Eritreeërs die in Ethiopië sinds mensenheugenis woonden, moesten vluchten met alleen de kleren aan en hun kinderen in de hand.

In het begin van de jaren 2000 werd het Anuak-volk van de Gambela[ii] streek (die rijk aan petroleum is en enkele van de rijkste landbouwgronden van Ethiopië bezit) het doelwit van een golf van etnische zuiveringen door TPLF-doodseskaders.

 

Eind 2006 stuurde het TPLF Ethiopiërs naar Somalië in opdracht van hun opperheren in Washington D.C. Tijdens hun twee jaar durende bezetting werden meer dan 50.000 Somaliërs afgeslacht.

In 2007 reageerden ze op een aanval van etnisch Somalische strijders[iii] in de Ogaden regio van Ethiopië door een volledige voedsel- en medische blokkade op te zetten. Deze moordende blokkade duurde tot de vreedzame revolutie van 2018. Terwijl droogte, hongersnood en ten minste twee cholera-epidemieën stuurde het TPLF bovendien nog doodseskaders naar de Ogaden om de weinige tarwe aan te slaan.

Het TPLF heeft talloze bloedbaden aangericht waarbij hun aanhangers de etnische spanningen ten top dreven. Waarbij honderden mensen werden afgeslacht en meer dan 1 miljoen Ethiopiërs in eigen land ontheemd raakten.

Naarmate het Ethiopische leger vandaag in haar offensief in Tigray op drie fronten oprukt in de richting van de TPLF-hoofdstad Mekelle, zijn de in het nauw gedreven hyena’s van het TPLF steeds gevaarlijker geworden, of proberen ze dat in ieder geval te worden. Terwijl hun eigen “dienstplichtigen” zich overgeven aan de oprukkende Ethiopische regeringstroepen, lanceert het TPLF een raketaanval op Eritrea, die terecht kwam in een koeienweide aan de rand van de hoofdstad Asmara. Vervolgens verklaarden ze dat het TPLF “officieel in oorlog was met Eritrea”. Eritrea gaf geen krimp na deze doorzichtige provocatie.

Ethiopië heeft een groot modern leger met meer dan 20 geavanceerde Russische jachtbommenwerpers, terwijl Het TPLF in 2018 haar luchtmacht verloor. De TPLF- schurken met hun doodseskaders zijn niet in staat een conventionele oorlog te voeren met de Ethiopische regering.

Het TPLF is uit wanhoop begonnen met het gijzelen van Ethiopiërs, te beginnen met de Ethiopiërs die voor de VN-hulporganisaties werken als levend schild. In haar laatste vluchtoord, de hoofdstad Mekelle, zal het TPLF waarschijnlijk de burgerbevolking van de stad weerhouden te vluchten en ze eveneens als menselijk schild gebruiken. In de hoop zo het Ethiopische leger af te remmen en de luchtmacht te beletten uit te rukken.

Het militaire einde van het TPLF is niet ver weg meer. Het is een kwestie van dagen in plaats van weken. Maar zodra de gevechten voorbij zijn begint het echte harde werk. Het TPLF-regime is al bijna 30 jaar aan de macht in Tigray en ze hebben hun handhavers in elk dorp in de provincie. In elk dorp zullen waarheids- en rechtvaardigheidscomités moeten worden gecreëerd, die al degenen die misdaden tegen de Tigrayans hebben gepleegd, voor het gerecht brengen.

De Ethiopische regering zal het TPLF-onkruid met wortel en al uitrukken in geheel Tigray.
Dat zal veel leiderschap van premier Abiy Ahmed eisen. Maar zijn taak zal na het verdwijnen van het TPLF makkelijker worden om de vrede in Ethiopië te vestigen. Vrede die door de gehele wereld zal worden toegejuicht. (…)

Dat het TPLF “zijn eigen graf heeft gegraven” en op het punt staat om voor altijd begraven te worden, is een grote overwinning voor de Hoorn van Afrika en Oost-Afrika. Het kan een periode van vrede en rechtvaardigheid teweegbrengen. Alsook een welvaart gebaseerd op wederzijdse samenwerking van onze regio’s en tegelijk vrienden van de westerse bankiers en multinationale bloedzuigers naar de hel testuren. De dood van Het TPLF zal de CIA, die het TPLF vanaf het begin heeft gesteund, beroven van haar meest succesvolle crimineel project in Afrika in de afgelopen 40 jaar.

De auteur van het artikel is Thomas C. Mountain is een historicus die sinds 2006 in Eritrea woont en van daaruit verlag uitbrengt

https://www.thenigerianvoice.com/news/293785/digging-their-own-grave-the-end-days-of-ethiopias-tplf-reg.html

[i] Het TPLF had de macht in Ethiopië van 1991 tot 2018 toen het van de macht werd verdreven en naar Tigray moest vluchten.

[ii] https://nl.wikipedia.org/wiki/Gambela_(regio)

[iii] De Britten schonken op het einde van de 19de eeuw het oostelijk gedeelte van Somalië, waaronder de Ogaden aan de eerste keizer van (groot) Ethiopië.

Einde Titel

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!