De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De eerste nationalisering van de Argentijnse regering is een feit

De eerste nationalisering van de Argentijnse regering is een feit

woensdag 10 juni 2020 16:44
Spread the love

Huidig President Fernández in Argentinië laat er geen gras overgroeiën, het land is failliet, dus er moet iets gebeuren. Het zesde grootste graanconcern van Argentinie, Vicentin, 2600 kleine en middelgrote boeren, werd promt genationaliseerd in de provincie Santa Fé. Hiermee is de eerste van vele nationaliseringen een feit.

De reden van de nationalisering is omdat President Fernández de voedselzekerheid, het bedrijf in Argentijnse handen houden, jobs wil garanderen en wil speculeren op de internationale prijzen van het graan. Dit kostte de regering 1.1 miljard dollar.

Het concern heeft geen liquiditeit meer, en stond al enkele maanden te koop, maar de privé was niet geïnteresseerd, dus nam de overheid het over. Het had al een slechte naam, maar nu kan de overheid jobs garanderen voor de 1600 producenten in het concern.

Het wordt als een grote slag aanzien voor de landbouwsector die hoogst ongelukkig is met de nationalisering, het is de eerste in vele nationaliseringen van de overheid om de economie er weer boven op te krijgen. Terwijl Nederlandse banken (ING, Rabobank, de ontwikkelingsbank, …)  zoals hiermee 500 miljoen euro aan aandelen verloren. We mogen ook niet vergeten dat dit bedrijf de grootste campagne financierder was van Macri, dit is relatief want Macri haald veel geld uit eigen portemonee hiervoor.

Het is een gevolg van ‘la grieta’ of de kloof waar twee politieke partijen loodrecht tegenover elkaar staan, enkele dagen terug liep er iemand met een t-shirt van Videla (ex-dictator van Argentinië) over straat in ‘pleno Buenos Aires’  (in het centrum van Buenos Aires), de geest van het militarisme is dus weer uit de fles, terwijl dit verboden is in Argentinië.

Er komen weer zeer gespannen tijden in Argentinië, zelf de President is niet op zijn gemak, hij gaf een zeer slechte indruk tijdens zijn speech.

We mogen niet vergeten dat politicus zijn enerzijds de best betaalde job is in Argentinië, maar is anderzijds wel de job waar je het minste plezier aanbeleefd. De Argentijnen vragen zich af waarom ze dienen als het alleen maar slechter gaat.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ te verkrijgen in Brussel bij les yeux gourmands en Poëtini in Saint-Gilles en Pépites Blues, la Petite Portuguaise, Tulibris of Libre Books in de Matongé.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!