De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De eerste clash van de verkiezingen in Argentinië

De eerste clash van de verkiezingen in Argentinië

donderdag 22 juni 2023 16:05
Spread the love

In Jujuy, het noord-westen van Argentinië, is er een clash aan de gang tussen enerzijds sociale bewegingen, inheemse bevolking en de lerarenvakbond en anderzijds de staatsoverheid. De reden hiervoor is dat de gouverneur Morales (radicaal van Juntos por el Cambio) gesteund door Larreta en Bulrich een nieuwe grondwet willen invoeren.

De gouverneur is Morales, hij is van de oude partido Radical die behoort tot de centrum-rechtspartij van Macri. Hij voerde een grondwet in waardoor de inheemse bevolkingen hun gronden verloor en op hetzelfde moment begonnen de leerkrachten te staken.

De leerkrachten hun loon was al acht jaar niet verhoogd, terwijl de inflatie 200% bedraagt tijdens die periode. Door het invoeren van deze grondwet zouden de terreinen van de inheemse bevolking die jarenlang van generatie op generatie zijn doorgegeven geprivatiseerd worden. Daarom sloten de inheemse bevolking en de leerkrachten een pact om samen te vechten tegen het onrecht dat hun was aangedaan.

Jujuy ligt in het absoluut noord-westen van Argentinië, ingesloten door Bolivië en Chili met provincies Salta, Chaco en Formosa dichtbij. Vroeger leefden ze daar van het tourisme, maar nu wordt er ook lithium gedelft. Op achttien jaar tijd is de stad helemaal veranderd.

De protesten begonnen twintig dagen geleden en worden steeds erger. De politie schiet met scherp naar de betogers en op dit moment zijn er nog zeventien snelwegen afgesloten. De President Alberto Fernández roept op tot onderzoeken van de misdrijven die zijn begaan. Volgens de beelden vielen er doden, maar deze zijn niet opgenomen in de tellingen.

Dit is zo belangrijk zeker als we weten dat repressie tegen de inheemse bevolking niet nieuw is in deze regio, herinner u nog het verhaal van Milagro Salas. Het zijn nog altijd dezelde mensen die haar onder huisarrest plaatsten als die dat nu de grondwet willen wijzigen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!