De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De C-curve van de Heilige Anna

De C-curve van de Heilige Anna

dinsdag 15 januari 2019 20:50
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Kerkinterieur: de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Tekening van J. Stolker (naar P.J. Saenredam) d.d. ca. 1760[5]. Een mooie prent waarop helemaal achteraan wel een priester op het preekgestoelte staat, maar waar vooraan precies weinig gehoor aan gegeven wordt. Merk ook de aanwezigheid van honden in de kerk en zelfs iets wat op graffiti lijkt op het basement van de bundelpijler rechts.

  

 

 

 

 

 

Interieur van de Oude Kerk te Amsterdam (1659), Emanuel De Witte[6].
Hier wordt de kerk duidelijk afgebeeld als ontmoetingsplaats. Er is weinig tot geen devotie aanwezig. Eerder animositeit. Het hondje links staat op het punt het op een lopen te zetten, mogelijk naar zijn soortgenoot aan de rechter zijde. Misschien blaft het wel, want wat weerhoudt het hondje dat te doen? Twee heren op de voorgrond zijn in bespreking en op de achtergrond dreigt een kind een stokslag te krijgen van een volwassen man. Het leven zoals het is.

  

 

 

 

 

 

Middeleeuws tafereel in een kerk(?), 1833, door Gustaf Wappers[7]
Met een prent van G. Wappers wil ik afsluiten. Biddende figuren op de achtergrond en een nors ogende geestelijke op de voorgrond. Of wat dacht je dat pastoors en geestelijken zoal doen en gedaan hebben in het verleden met hun schapen? Goed goed, Vangheluwe zal zijn ‘koorknaapje’ niet op het altaar of in de biechtstoel hebben aangerand, maar wie zegt dat? Of hoe men met de mantel der liefde de meest gore putjes bedekt houdt. Om maar te zeggen dat veel dingen mogelijk zijn in een kerk. Dus waarom niet winkelen?

 

 

[1] J. Judaken, “Intellectuals, culture, and the Vichy years: reappraisals and new perspectives”, in: Contemporary French Civilization, 31 (2007), 2, p. 84.

[2] Pieterjan De Coninck, De kerk in het midden houden? Houdingen van de diocesane clerus van de bisdommen Gent en Brugge tijdens de Tweede Wereldoorlog, proefschrift UGent voor het behalen van de mastertitel in Geschiedenis, academiejaar 2013-2014, p. 16

[3] Copyright (c) Vlabin-VBC20031231http://www.deleeswolf.be

[4] https://onh.nl/verhaal/koeien-in-de-kerk

[5] https://www.boijmans.nl/collectie/kunstwerken/133821/kerkinterieur-de-nieuwe-kerk-te-amsterdam-naar-een-schilderij-van-pieter-saenredam

[6] https://www.hamburger-kunsthalle.de/sammlung-online/emanuel-de-witte/die-oude-kerk-amsterdam

[7] https://www.fine-arts-museum.be/nl/de-collectie/gustaf-wappers-middeleeuws-tafereel-in-een-kerk?artist=wappers-gustaf-1

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!