Of vtm een interessante zender is, laat ik in het midden. Ieder heeft daar best zijn mening over. Mijn mening mag u gerust weten. Feit is namelijk dat de zender niet vaak een prijs in ontvangst mag nemen voor ‘beste programma’ of ‘beste presentator/presentatrice’ en dat ze in de kijkcijfer top 10 vaak moeten inboeten ten opzichte van één of canvas. Dat ze na het uitmelken van kookprogramma’s en het schrijven van flauwe scripts voor misdaadseries nu beginnen met een politiek geïnspireerde thriller, hoeft daarom niet te verbazen. Ik geef het graag toe, een echte vtm-kijker ben ik niet, omdat ik me mateloos kan ergeren aan de hoeveelheid reclame dat je elk kwartier over je heen krijgt. Inderdaad, ik ben nog één van de weinige televisiekijkers die geen digitale tv heeft, waardoor ik de reclame niet kan doorspoelen. Ten tweede ben ik geen vtm-fan omdat vele programma’s vaak een ondermaatse kwaliteit hebben en absoluut geen meerwaarde bieden. Teveel programma’s gaan over de miserie of de pleziertjes van anderen: wie wordt de man van Wendy, wie wordt de vrouw van Pieter Loridon, de perikelen van de familie Pfaff, SOS Piet die een flauwe grap verzint om Banana split (nog zo’n topper!) frontman Hans Otten terug te pakken, en ga zo maar door. Enkel Telefacts kan me wat bekoren op die zender. Als dat dan de zogenaamde ‘Vlaamse’ zender is, waar Siegfried Bracke zo hoog over oploopt, dan ben ik blij dat de vrt een ‘te Belgisch’ kantje heeft.
Nu wil men dus een nieuwe format op de markt brengen, een thriller waarin de gemeenteraadsverkiezingen van de stad Antwerpen ruimschoots in aan bod zullen komen. Voor de politici is het gratis reclame in elk geval. Er worden wel acteurs gebruikt (de echte frontmannen à la Bart De Wever en Patrick Janssens krijgen geen rol), maar de makers van het nieuwe programma hebben alvast niet mis laten verstaan dat de politieke hoofdrolspelers zo goed als volledig zijn geïnspireerd op deze twee kemphanen. Verder had ik ook begrepen dat de afleveringen vlak voor de echte verkiezingen zouden uitgezonden worden.
Volgens de makers zou het slechts gaan om een achtergrondverhaal en komt op de voorgrond waarschijnlijk de thriller zelf. De vraag die bij me opkomt is dan: waarom is het nodig om de verkiezingen in Antwerpen te betrekken in een thriller? Er zijn zoveel interessante verhalen die je op de achtergrond kan zetten. Dat de reeks tijdens de verkiezingscampagne zal uitgezonden worden, steekt me nog het meest. Ik wil niet stigmatiserend overkomen, maar het gros van het publiek dat steevast naar vtm kijkt is wel heel wat anders dan diegenen die naar vrt of canvas kijken. Wie de Pfaffs een goed programma vindt, en de perikelen van de familie Pfaff ook elke week in Story wil lezen -om goed op de hoogte te blijven van wat er daar gaande is- denkt mijns inziens toch wat anders dan diegenen die bijvoorbeeld naar de canvascrack kijken of reyers laat. Het lijkt me een beïnvloedbaar publiek, dat alles gelooft zonder kritisch te kijken naar wat er allemaal gebeurt. En als er zoiets als ‘stemplicht’ bestaat, vind ik dat vrij vervelend als sommige mensen niet kritisch nadenken over de keuze die ze maken. De makers van de nieuwe serie ‘kunnen’ namelijk mensen beïnvloeden door hun personages een bepaalde vorm te geven en de kijkers te sturen. Laat ons eerlijk zijn: Bart De Wever kreeg pas echte bekendheid toen hij wat grappig kwam doen in ‘de slimste mens’. Toevallig ook niet zo ver verwijderd van verkiezingen. Of iedereen zijn ‘ideeën’ ook grappig en goed vindt, is heel wat anders. ‘Maar daar gaat het toch niet om, Bart is grappig en een slimme man, punt. Meer hebben we toch niet nodig?’ Veel zal er dus van af hangen hoe men de twee kemphanen in beeld brengt. Indien één van de twee als onsympathiek overkomt, is het spel gespeeld voor heel wat van het naïef Antwerps vtm-publiek. Bovendien stel ik me de vraag of ook andere partijen met acteurs zullen worden vermeld. Het lijkt nu al te zijn beslist dat de verkiezingen in de serie tussen Bart De Wever en Patrick Janssens zullen gaan. Nu reeds wordt er een keuze voorgelegd aan het Antwerps kiezerspubliek. Net zoals het 5 jaar geleden was in de clash tussen Janssens en De Winter. Wat nog maar eens aantoont dat men niet kijkt naar inhoud, maar naar de persoon. Wie weet komt er nog wel een liberaal of een CD&V’er of iemand van Groen! naar voor met goede ideeën, met een magisch recept voor Antwerpen? Maar dat is niet belangrijk. Want daar zitten geen bekende figuren in, dus bieden deze partijen en hun gezichten (gespeeld door acteurs) wellicht geen meerwaarde in de serie. En De Winter zijn spel is ook gespeeld in de serie. Dat hij daar niet blij om was, heeft ie al laten weten in kranten als De Standaard en Gazet Van Antwerpen. Ik zou die man en zijn partij liever voorgoed uit de politiek wensen, maar hier heeft hij ergens wel een punt.
Het zou verstandig zijn van Vtm om de serie na de verkiezingen uit te zenden, ofwel grondig na te denken over de inhoud ervan. Een programma dat de mensen eens leert om bij verkiezingen naar de inhoud van partijprogramma’s te kijken in plaats van naar “een bekende kop, dus die zal wel goed zijn”, zou al veel helpen. Als men achter een bepaalde keuze staat met goede argumenten, kan je daar alleen maar tevreden over zijn, maar als je stemt op iemand omdat hij of zij sympathiek overkomt in je ogen, dan heb ik het daar moeilijk mee. Als men dat in het nieuwe programma zou verwerken, zou ik heel tevreden kunnen zijn. Maar veel hoop heb ik niet. Elke keer opnieuw bij iedere verkiezing op eender welk niveau, trappen een aantal mensen opnieuw in dezelfde val. Vtm zou er goed aan doen, om die val niet nog groter en nog doeltreffender te maken.
Maar goed, we zullen moeten kijken wat de makers er van gemaakt hebben in 2012. Slechts dan kunnen we echt oordelen of mijn betoog terecht was of niet.