De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De boodschap van de IJslanders aan de werknemers van Europa: Betaal niet voor het wangedrag van de financiële industrie !

De boodschap van de IJslanders aan de werknemers van Europa: Betaal niet voor het wangedrag van de financiële industrie !

donderdag 21 april 2011 14:09
Spread the love

De IJslanders hebben geweigerd te betalen voor het failliet van hun banken: op zaterdag 9 april hebben ze “neen” gestemd op het referendum, net zoals ze dit reeds gestemd hadden in maart 2010.

Dit “neen” kon rekenen op de steun van veel sociale bewegingen, waaronder ATTAC – Ijsland. Neen aan de terugstorting van de 3,9 miljard € (12.000 € per IJslander, zonder de interest bij te rekenen!) aan het Verenigde Koninkrijk en aan Nederland: deze twee landen eisen dat de sommen terugbetaald worden die zij uitgegeven hebben om de klanten te vergoeden, getroffen door het failliet van de IJslandse privébank Icesave.

IJsland was een model van neoliberalisme. Maar in 2008 in volle economische crisis stortte het banksysteem in elkaar en de online bank Icesave werd in deze catastrofe meegesleurd.

Icesave had alle mogelijke risico’s genomen om Britse en Nederlandse klanten te lokken met het vooruitzicht van enorme opbrengsten voor hun deposito’s. De IJslandse belastingbetalers, die de kleur van het financieel profijt nooit gezien hebben in de zoete tijden van de euforie, zouden nu de rekening moeten betalen voor het wanbeleid van een privébank?

In Ierland is de regering, zonder de bevolking te raadplegen, begonnen om het failliet van de banken door de bevolking, hetgeen in de praktijk betekent: vooral de werkenden en werklozen,  te laten betalen. Maar de IJslanders tonen dat een andere weg mogelijk is: een weg waarbij de onvoorzichtige speculanten moeten opdraaien voor hun verliezen in hun  casinokapitalisme waarin ze iedereen dreigen mee te sleuren.

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland dreigen IJsland een proces aan te doen, dit met de steun van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Ze dreigen het land te isoleren en het de toegang tot Europa te weigeren.

Hun obsessie: de belangen van de Europese financiële industrie verdedigen en het beeld van deze financiële industrie versterken in het oog van de notatieagentschappen (ratingagentschappen). De Europese landen moeten integendeel eisen dat deze intimidaties stoppen. De meest ruime solidariteit moet hier uitgesproken worden, om de democratie te respecteren.

De IJslanders sturen een sterke boodschap naar de Europese werknemers: met de Britten en de Portugezen, die meer en meer massaal betogen, zeggen ze dat het niet de burgers moet zijn die opdraaien voor de crisis en voor de openbare schuld veroorzaakt door de financiële wereld.

Met zijn ‘Pact voor de Euro’, wil de Europese Unie en haar regeringen de besparingsplannen veralgemenen. De ATTAC’s van Europa zullen zich hiertegen verzetten door te blijven eisen dat de financiële wereld betaalt en dat hij ontwapend wordt door een taxatie van de financiële transacties, zo dat de financiële schulden kunnen geherstructureerd worden en ook gedeeltelijk geannuleerd.

Omdat een andere wereld mogelijk is,

Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen

vl.attac.be

take down
the paywall
steun ons nu!