De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De autonomie van een Vlaming

De autonomie van een Vlaming

woensdag 12 september 2018 12:29
Spread the love

“De moslims heropvoeden… eigenlijk nog zo geen slecht gedacht”, staat er op sociale media. Die mensen in armoede zijn ook wel graag lui!, hoor ik op straat. Ik ben het beu. Ik ben jullie beu. Ik ben hét beu, al dat oppervlakkig gezwets over normen en waarden. Zij we niet vergeten wat het is om een fiere Vlaming te zijn? Weet je eigenlijk wel nog voor wélke waarden je opkomt? De fiere Vlaming verworden tot vaandeldrager van de xenofobie. Van klauwende leeuw tot bange huiskat, sissend en blazend op alles wat in de buurt komt.

Ik heb al een leven lang hulp nodig om een fles spuitwater open te schroeven, en alles wat lastiger is, is onmogelijk. Maar dankzij een dure elektrische rolstoel, aangekocht met tussenkomst van de hardwerkende Vlaming, ben ik autonoom. Ik kan met het aangepaste openbare vervoer reizen, hulp voorzien door de Vlaamse regering. Ik kan naar de vrije universiteit om een opleiding te volgen, en ik kan er zelfs binnen. Dankzij thuishulp kan ik zelfstandig wonen. Dankzij de continue steun en investering van Vlaanderen kan ik mijn gezin zien opgroeien. Technologie en humaan beleid maakt ieders dromen mogelijk. Het is hoofdzakelijk een kwestie van correct communiceren, de noodzaak om ook eloquent te zijn.

Ik ben een fiere Vlaming. Mijn rechten zijn ieders rechten. Alles wat voor mij kan, kan ook voor jullie, wanneer het nodig zou zijn. Er zijn geen profiteurs, er is een sociaal vangnet. Ik leef in veiligheid, luxeauto’s rijden te snel op goed verlichte straten en knelpuntberoepen alom. Weinig regio’s ter wereld doen ons deze welvaart na. Deze vrijheid is een voorbeeld!

Maar Vlamingen op sociale media zeggen dat we moslims moeten heropvoeden. Vervelend, die diversiteit. De armen ook, daar heet het ‘nudging’. Vervelend, dat iedereen diezelfde vrijheid heeft. ‘Kijk naar die kleren, is dat normaal?’ ‘Ziet, die Jood geeft geen mooi handje!’ ‘Klapt es Vloms!’ Maar ondanks het gezwets blijf ik toch een fiére Vlaming, ik ben een bewijs dat iédereen gezin en een carrière kan uitbouwen, ook als het leven je dat niet cadeau doet. Je doelen bereiken is mogelijk, zolang je de juiste hulp maar krijgen kan, zelfs vanuit een rolstoel. Waarom zijn die Vlamingen dan zo boos? Bang van vrijheid, of om hulp te vragen?

Ik ben het beu dat ik als fiere Vlaming vertegenwoordigd ben door de mooie mensen met van alles teveel. De mooie mensen die kwaad worden, want ze kregen een latte machiatto in plaats van een cappuccino. Hun Instagram-identiteit vereiste koffie met melkschuim, niet melkschuim met koffie. ‘Die moslima zou beter gewoon snél die hoofddoek uitdoen.’ Ik was er van overtuigd dat een ware fiere Vlaamse man al lang geleden geaccepteerd had dat het fundamenteel fout is om vrouwen te verplichten zich uit te kleden. Zeker zo midden op straat.

Wie heeft er hier eigenlijk heropvoeding nodig? Ik ben een vrije Vlaming, jullie toch ook? Waarmee wil je nu weer de Vlaamse leeuw gaan besmeuren? Het melkschuim uit je latte? Schild en vriendjes, opgekleed en netjes want je krijgt toch genoeg geld en tijd van de papa.

Maar het is niet omdat je economie hebt gestudeerd dat je weet wat armoede is, net zo min dat een rolstoel-handleiding je kan leren hoe het voelt om altijd in een rolstoel vast te zitten. Dankzij die Vlaamse opleiding kan men nu supermooie analyses maken over armoede, en de armen, en het probleem. Met grafieken in kleur. Maar de kans dat je armoede ervaren hebt als student economie is echter nihil. Wat is je analyse dan waard? Je kan’t niet opeten.

Als je het niet hebt meegemaakt kan je het simpelweg niet begrijpen. Desondanks kan ik dagdagelijks opnieuw ervaren hoe het is om een fiere Vlaming te zijn, gerespecteerd en autonoom, ondanks alles. Daarom kan je alleen maar luisteren naar moslima’s over het waarom zij een hoofddoek nodig hebben, net zoals ik jou uitleg waarom ook op restaurant het toilet rolstoelvriendelijk dient te zijn. Het is nodig om van mijn menselijke autonomie te genieten. Respect begint en eindigt bij die autonomie. De autonomie van een fiere Vlaming.

take down
the paywall
steun ons nu!