De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ongelijkheid is een direct gevolg van het ontwerp van het financiële systeem. Bron: Oxfam
Alexander Deprez

De Afspraak: De o zo zware lasten van de grote schouders

dinsdag 10 december 2024 11:53
Spread the love

 

“De meerwaardebelasting vind ik immoreel en onethisch.” zegt Theo Francken in De afspraak op vrijdag 29 november. Net sprak hij nog over “het leger van illegalen in België” en opteerde hij ervoor om mensen die geen verblijfsvergunning hebben en “zich misdragen” naar gevangenissen in Kosovo te sturen.

Waarom Kosovo? Wel, dat heeft “een zeer sterk ontradend effect.” Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het VN-Comité tegen Foltering er zo’n problemen mee heeft.

“Als je als ondernemer ervoor zorgt dat je die meerwaarde creëert, wat de bedoeling is als je een bedrijf begint, en je daar op het einde nog eens op belast wordt, daar kan ik niet achter staan. Daarnaast willen we dat er een verschil komt van 500 euro netto tussen werken en niet werken en dan moet de loonkost voor een aantal mensen kunnen dalen.”

Hoofdredacteur van De Tijd, Isabel Albers, knikt instemmend. Het moment waarop een belasting op tafel ligt die de grotere vermogens zou kunnen treffen is het alle hens aan dek. “Onze bedrijven kreunen onder de energiefactuur, de strenge klimaat- en milieudoelstellingen en vooral de hoge loonkosten”, zegt ze.

Onze bedrijven ‘kreunen’

Kijk maar naar BASF, het chemiebedrijf in Antwerpen. Het kreunt. Dit jaar hebben ze maar 225 miljoen euro nettowinst gemaakt. Dat kan veel hoger. De CEO van BASF, Martin Brudermüller, was hier vorige week nog op bezoek. Ook hij moet de broekriem aanspannen. In 2017 moest hij de eindjes aan elkaar knopen met een sobere 4,5 miljoen euro inkomsten als CEO en Vice Chairman. 

“Vandaag is een studie bekendgemaakt van een aantal economen die eigenlijk aantoont dat de sterkste schouders, zoals dat tegenwoordig wordt gezegd, absoluut niet de zwaarste lasten dragen in ons land. Kunt u dat uitleggen?” vraagt Ivan De Vadder. 

Ai, een kritische vraag. Mevrouw Albers kijkt even naar het tafelblad waarna ze haar ogen weer naar De Vadder richt. Ja, er wordt wat misdragen. Maar we moeten enkel de achterpoortjes sluiten. Er zijn ook grote vermogens die veel verdienen met het handelen in aandelen. Alles lijkt nu heel zwart-wit, maar eigenlijk is alles grijs.

En ingewikkeld. Dit is veel te kort door de bocht. Luister naar de profeten van de vrije markt zoals Maarten Boudry. Alles gaat goed! De ongelijkheid blijft historisch gezien krimpen. Denk maar aan een boer uit de middeleeuwen.

Alles gaat goed! Denk maar aan een boer uit de middeleeuwen.

Vergelijk jij jezelf met een boer uit de middeleeuwen? Je hebt toch een smartphone? Niet kijken naar de superrijken, want er is taart voor iedereen. Jullie die niets over de economie weten begrijpen dat niet. Laat dat maar over aan CEO’s. Zij kennen er alles van. Hoe denk je anders dat ze zo rijk geworden zijn?

Kijk naar Elon Musk. Deze maand werd hij de rijkste man in de geschiedenis. Rijker dan Romeinse keizers en de farao’s. Rijker dan koningen en pauzen. Rijker dan een boer uit de middeleeuwen zonder smartphone. En dat enkel en alleen omdat hij zo hard werkt. Heb je al eens opgezocht hoeveel banen hij combineert? Wat een wondermens.

Ergens in Kortrijk staat mijn stiefvader op, op het moment dat iedereen slapen gaat. Hij is banketbakker. In zijn atelier werkt hij aan de taart voor iedereen. Zoals elke werkdag zal hij vandaag weer vijftien uur werken. Wanneer mijn moeder klaar is op haar tweede job zal ze hem vergezellen. Als het van de N-VA afhangt verdienen ze binnenkort netto 500 euro meer dan rijken die handelen in aandelen. 

En de rijken die zich misdragen. Stuur ze naar een gevangenis in Kosovo. Dat heeft een zeer sterk ontradend effect. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!