De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De acute hongersnood in Afrika bestrijden met dubbele recyclagebijdrages. Yes, we should.

De acute hongersnood in Afrika bestrijden met dubbele recyclagebijdrages. Yes, we should.

maandag 30 januari 2017 15:39
Spread the love

Het is weer zover. Wij verwende westerlingen worden steeds zwaarder, en in Afrika zijn miljoenen levens bedreigd.

http://www.tijd.be/politiek_economie/internationaal_afrika/Hongersnood_dreigt_voor_miljoenen_Afrikanen.9857073-3146.art

http://www.standaard.be/cnt/dmf25112004_012

“In 2003 heeft de Recupel-taks op huishoudapparaten meer dan 58 miljoen euro opgeleverd. Het geld wordt gebruikt voor de recyclage van afgedankte elektrische apparaten. Vorig jaar werden in de 1.800 Recupel-inzamelpunten 45.000 ton elektrische apparaten teruggebracht.”

Is het dat maar, minder dan 15 of 20 – anno 2017 – euro per huishouden per jaar? Want ook bedrijven, organisaties, overheidsinstellingen, … kopen apparaten.

Midden jaren ’70 verdiende de gemiddelde Belg – volgens VTM – 537 euro per maand. Hoeveel kostte een TV? Een maandloon neem ik aan. Daar heb je nu er 5 of 6 voor tegenwoordig.

Ja, Jean-Jacques, er is een in de loop van de jaren opgebouwd kapitaal van ruim 300 miljoen.

Ik weet een bestemming.

Gebruik die reserve nu. En verdubbel de Recupelbijdrage en die andere gerust. En zet het op een rekening voor als er nog eens een hongersnood is. Wedden dat die er de komende decennia nog vaak zullen zijn?

http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/2264632/2015/03/25/Prijs-consument-voor-Bebat-en-Recupel-moet-omlaag.dhtml

“Maar door de jaren heen is de kostprijs voor het uitvoeren van die opdracht gedaald, waardoor zowel Bebat als Recupel volgens Jean-Jacques De Gucht over een “gigantisch bedrag” beschikken. “Zo beschikt Bebat over 85 miljoen euro aan kasbeleggingen en 25 miljoen euro aan liquide middelen. Recupel heeft 255 miljoen euro aan beschikbare middelen, waarvan 170 miljoen euro in een beleggingsfonds”, aldus De Gucht.

Stap verder

Voortbouwend op een rapport van het Rekenhof en een advies van Test-Aankoop dringt de Open Vld’er aan op een verlaging van de bijdrage die de consument moet betalen.

Volgens Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege wordt daar al werk van gemaakt. Zo worden de reserves bij Recupel sinds 2009 afgebouwd en loopt die oefening verder. Wat Bebat betreft is de bijdrage die de consument ook al gedaald van 0,21 euro per batterij vroeger tot 0,07 euro nu. “Op die manier bouwt ook Bebat de reserve af”, aldus de CD&V-minister.

Volgens De Gucht kan nog een stap verder worden gegaan. “In 2012 en 2013 boekte Bebat nog 7,5 en 5,7 miljoen winst. Bij Recupel was dat respectievelijk 6,4 en 5,9 miljoen winst”. “Ik vind dat we ervoor moeten zorgen dat de consument minder moet betalen. Ik denk dat dit onze economie ten goede komt”, aldus de Open Vld’er.”

Ik denk dat het de mensheid ten goede zou kunnen komen. En  nu moet ik weer eens gaan nadenken of ik met mijn voorstel een groot publiek ga vinden en/of steun van bepaalde organisaties of individuen. Het zal weer zeer frustrerend zijn als ik merk dat de betaalde “tuinmensen” het vertikken een antwoord te sturen naar deze Jungle Boy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!