De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De achtergebleven situatie na Fiona

De achtergebleven situatie na Fiona

maandag 26 september 2022 15:51
Spread the love

Goed, het regent al een week niet meer en de wind is ook gaan liggen. Maar als je nu denkt dat alles alweer teruggekeerd is naar normaal, dan vergis je je toch.

De machtigen in dit land willen ook een graantje meepikken, dus de gegeven eieren worden, buiten het gemeentehuis nog wel, verkocht tegen hoge winkelprijzen. Dat er een gekozen burgemeester is, maakt niet veel uit, als politici aan de macht zijn grijpen ze om zich heen.

Het water is ook nog steeds niet waar het zijn moet. De waterleidingbedrijven in Nederland en België hebben diverse manieren om het water te zuiveren en drinkbaar te maken, hier is maar een manier. Een waterzuiveringsbedrijf verkoopt grote flessen water van 25 liter aan klanten. Goed, tegen een gereduceerd tarief, maar toch.

Het water en de wind hebben hier niet veel schade veroorzaakt. Maar natuurlijk valt het elektriciteitsnet als eerste uit, en komt het als laatste wee aan de gang. Dat komt niet omdat de technici niet hard genoeg werken, maar omdat ze moeten werken met materiaal dat niet onderhouden wordt en allang niet meer gebruikt wordt, zelf niet in andere landen in de regio. En omdat de leidinggevenden geen leiding kunnen geven.

Dus gaat het licht hier nog steeds uit, uren en uren achter elkaar. De prijzen van de stroom zijn gelukkig niet zo veel gestegen als in Nederland, omgerekend kost de stroom hier ons gezinnetje van twee een kleine 30 euro per maand.

Maar de service wordt behoorlijk in de weg gezeten door politieke benoemingen van directeuren en vice-directeuren, die dan ook geen idee hebben wat ze moeten doen, en hoe ze het moeten doen. Ze krijgen een positie omdat ze lid zijn van de politieke partij die de verkiezingen gewonnen heeft, en om geen enkele andere reden.

Wanneer we horen van een orkaan of een storm die onze kusten zal bereiken, slaan we dus water in, controleren we de generator en kopen we meer brandstof. Het leven is hier makkelijker, maar het blijft een overleven!

De Dominicaanse Republiek is een prachtig land, waar ik met veel plezier woon. De temperaturen zijn mogelijk een beetje te hoog om er met plezier op het strand te gaan liggen bakken. Mijn vrouw noemde me na de eerste dag op het strand multicolorado, veelkleurig. Omdat ik een rode rug had en een bleke buik.

Maar de mensen zijn altijd vriendelijk en ze zien toeristen niet alleen als bronnen van inkomsten.

Dus als je vakantieplannen hebt en eens niet al je tijd in een hotel door wilt brengen, zoek je een huisje te huur voor een periode. Dan moet je zelf boodschappen gaan doen in het winkeltje op de hoek, of in de plaatselijke supermarkt. Je moet gewoon, net als in Nederland of in België, de rekeningen betalen, alleen zijn die een stuk lager. Je moet gewoon met je huurauto of met de plaatselijke busjes naar de stad, net als iedereen.

Maar je vakantie wordt wel speciaal en zeker uniek.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!