De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De 37,5-urenweek van Eurocratië
Europese Commissie, Hervorming, Euro ambtenaren, Europarlement, Europese ambtenarenstatuut, Europese crisistijd, Hof van Europa -

De 37,5-urenweek van Eurocratië

donderdag 23 december 2010 11:16
Spread the love

De Europese Commissie geeft grif toe dat sommige ambtenaren tot 18.000 euro per maand verdienen. Maar wie denkt dat om maandelijks zo’n bedrag op je rekening te krijgen bijgeschreven er een enorme hoeveelheid werk en overuren moet worden gepresteerd zit fout. Het overgrote merendeel van de eurocraten houdt zich stipt aan de 37,5 urenweek.

Het is Inge Gräßle van de Duitse christen-democratische CDU die de kat de bel aanbond, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Deze financiële experte van het Europarlement vond dat ‘vele leden van de EC vaak niet op hun bureau zijn terug te vinden. Ik wil weten hoe dat komt’, vroeg ze aan Maroš Šefcovic, verantwoordelijke voor de Administratie van de Europese Commissie.

Ook de Financial Times Deutschland beet zich in het onderwerp vast. In die krant stond onlangs te lezen dat 2.000 van de 4.500 bestbetaalde euro-ambtenaren overuren aanrekenen wanneer ze meer dan 37,5 uur presteren. Op die manier kunnen ze tot 24 vakantiedagen per jaar recupereren.

Toch ontbreekt het deze ambtenaren niet aan verlof. Naast de 18 feestdagen die de ambtenaren die in Brussel zijn gestationeerd genieten, krijgen ze nog eens 24 tot 30 vakantiedagen. Tel daarbij de speciale verloven en de snipperdagen en zo’n ambtenaar zit al gauw 12 weken per jaar thuis.
«Deze situatie mag ons niet onverschillig laten», zegt Inge Gräßle, die streeft naar een hervorming van het Europese ambtenarenstatuut. Of ze daarbij succes zal kennen is een ander paar mouwen. In volle Europese crisistijd keurde het Hof van Europa onlangs een loonsverhoging voor deze euro-ambtenaren van 3,7% goed. (FZ)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!