De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘DANKZIJ ‘GORUSTO’ MAAKTE OMA HEERLIJK BROOD.

dinsdag 6 augustus 2019 15:27
Spread the love

Het gaat hier om een unieke foto. Waarom? Dit soort beelden komen namelijk niet meer voor door de ontwikkeling van de techniek. Het middelpunt op de foto vormt een ‘gorusto’. Gorusto? Hoor ik de derde generatie Assyriërs in de saaie wereldstad Wesselerbirink te Enschede zeggen. ‘Wat is dat,’  vragen in vloeiend Twents drie Assyrische hangjongeren op een plein in het genoemde wereldstad zich af. Het gaat in feite om een molen, die handmatig draaiend granen tot meel verfijnt. De molen heeft geen motor, geen elektriciteit en dus klimaat neutraal. Puur natuur. Nog een voordeel: het brood smaakt ook nog heerlijk. In mijn herinneringen als kind smaakte het verse biologisch brood van oma met knoflook uitmuntend. Het vormde de hoofdmaaltijd van bijna elk Assyrisch gezin tot diep in de jaren tachtig in Tur Abdin (Zuidoost-Turkije). Nu begrijp ik ook waarom niemand tot de dood in Arbo ziek werd. Geen troep in het brood van oma. De maaltijd van oma, bestaande uit brood en knoflook, smaakte zelfs beter dan het driegangenmenu van de bekendste horecagelegenheid Twee Wezen in Hengelo. Ik hoor het al iemand zeggen dat dat weer niet zo moeilijk is, want de Twee Wezen serveert al jaren linea recta troep aan de gasten. Hoogtijd dat keuringsdienst van Smaak langs komt in Hengelo. Kortom, zonder de uitvinding van de  ‘gorusto’ zouden veel Assyriërs niet echt kunnen overleven in Zuidoost-Turkije. Zonder brood was er tenslotte geen leven in een tijdperk waarbij brood en knoflook tot hoofdmaaltijd behoorde.

Verder valt er nog iets op op deze foto: namelijk een stukje feminisme in een verder zwaar traditionele samenleving.. De arme man wordt door de twee dames duidelijk aan het werk gezet. Hoezo vrouwen aan het aanrecht?! Medelijden met de man is nog zwak uitgedrukt.

Wanneer deze foto is gemaakt en door wie is helaas onbekend. De foto moet gemaakt zijn diep in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Maar het kan ook iets later zijn gemaakt, omdat de jonge dame met haar rug op de foto duidelijk te veel moderne uitstraling heeft. Misschien was zij op dat moment een zeer geïnteresseerde hangjongere-toeriste uit Wesselerbrink?

gorusto

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!