De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dankzij De laatste Zwaardvis wordt het geen Black Friday. Indrukken bij de nieuwe Blake & Mortimer.

donderdag 25 november 2021 21:24
Spread the love

Er is, stipt op tijd, midden november, een nieuwe Blake & Mortimer. Persoonlijk vind ik hem best goed; hij mag de prestigieuze reeks best vervoegen. De klassieke thema’s en ingrediënten die de reeks, gestart in 1946 door de voormalige theateracteur Edgard Jacobs, in menig land geliefd maken, zijn aanwezig. Zoals heldhaftige hoofdpersonages die het kwade actief, met verstand en daadkrachtig bestrijden en ijveren voor het algemeen belang. Zoals de sfeer van het zelfbewuste British Empire. Zoals de integere officier. Zoals de alwetende professor, die ook nog sportief, een goed vuistvechter, verfijnd in het spreken en omgaan, en grappig is. Zoals het thema van de oorlog en de vuurwapens groot en klein. Zoals de sfeer en omgangsvormen in regeringskringen en bij spionage- en bandietengroeperingen; ditmaal speelt het IRA een rol. De voortzetting en inpassing in voorgaande verhalen, met name aansluitend bij de allereerste drie boeken, is degelijk gebeurd.

Bovendien ontwaar ik een paar moderniseringen, aanpassingen aan de huidige tijd en de geest van dit nieuwe publiek. Zoals ‘stijfdeftige’ heren in de Centaurclub die achter de hand homofobe en racistische opmerkingen maken. En er is zowaar de introductie, naar mijn gevoel niets te vroeg, van het thema van de menselijke seksualiteit. Dit gebeurt op geslaagde manier, subtiel en met knipoog. Seks vindt zelfs plaats in dienst van het vaderland! Een linkje om het thema in deze context van de maatschappij van de jaren vijftig aan bod te brengen.

De aanvang van het verhaal brengt wel dadelijk vrij bruut geweld, en dat keert terug. Ook dit kan ik zien als een aanpassing aan de zeden, interesse en gewoonten van vandaag. In mijn ogen zijn de films (Saving Private Ryan, Tank War) en games (Call of Duty, Grand Theft) met toenemend zwaar geweld begrijpelijk, in een populatie die overwegend nooit persoonlijk zwaar oorlogsgeweld meemaakte. De start van Wereldoorlog II ligt dit jaar precies 80 jaar achter ons. Deze strips die romantische, avontuurlijke oorlogsverhalen mogen heten, blijven welkom.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!