De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dagboek uit Colombia: zaterdag 12 februari 2011
Colombia, ABVV -

Dagboek uit Colombia: zaterdag 12 februari 2011

zondag 13 februari 2011 15:25
Spread the love

Bienvenidos en Colombia

Onze delegatie is stipt op post in Brussel Zuid. Als onze Thalys het station Charles De Gaulle in Parijs binnenrijdt horen we tromgeroffel. Er is een actie van de schoonmaakdienst, gesteund door de Franse vakbond CFDT. We zijn meteen in de sfeer.

IPA doorkruist reisplannen

Onze vlucht vertrekt op tijd. We zijn in gedachten bij de kameraden die op het laatste ogenblik verstek moeten laten gaan. Ze moeten bij de ABVV-acties tegen het interprofessioneel loonakkoord (IPA) in Antwerpen zijn. We zullen hen missen.

Op de Colombiaanse luchthaven ‘El Dorado’ komen we zonder noemenswaardige problemen door de identiteitscontrole. Alfonso, Betty en Yulin van de Colombiaanse vakbondskoepel CUT wachten ons op. Ze hebben een bus voorzien. Op weg naar het hotel merken we dat Bogota nog steeds een bouwwerf is.

Vermoorde vakbondsleider

In het hotel hebben we amper de tijd om onze spullen weg te bergen. We worden immers verwacht in de Casa ‘Aury Sara Marrugo’. Het vormingscentrum van de petroleumvakbond USO, genoemd naar een vakbondsleider die in 2001 vermoord werd (zie foto). Het centrum werd met hulp van de Algemene Centrale van het ABVV aangekocht.

Pacho, de directeur van het vormingscentrum is onze gastheer. Een ruime schare van kameraden is aanwezig. Om te beginnen leden van het projectcomité van ons bloemenproject, Betty, Alberto en Jose, Aura van Cactus (een NGO die in de bloemensector aanwezig is), een verantwoordelijke van de vakbond van landarbeiders Fensuagro, uiteraard Alfonso en Yulin van de CUT en de mensen van de USO zelf.

Er worden enkele verwelkomingsspeeches gehouden. De Colombianen drukken hun dank uit voor onze niet aflatende solidariteit. We voelen ons meteen weer thuis.

De verwelkomingsactiviteit wordt afgesloten met een ‘plato típico’ en een frisse pint Colombiaans bier.

Waarom bodyguards nodig zijn

Marc en Lotte slagen er nog in om twee interessante interviews af te nemen:

Daniel Rico Serpa is nationaal vakbondsleider van de petroleumvakbond USO in Colombia. Hij is een van de syndicalisten die bescherming van bodyguards geniet.

Dat is uit pure noodzaak, vertelt hij ons. Er zijn al meer dan 150 leiders van de USO vermoord. Sinds een tiental jaar krijgen vakbondsleiders die bedreigd worden daarom bescherming. De vorige president, Uribe, werd hiertoe verplicht door de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Desondanks is Colombia nog steeds wereldleider inzake vermoorde syndicalisten.

Met bodyguards moeten leven is geen pretje, vertelde Daniel ons. Maar letterlijk levensnoodzakelijk. Nog in 2009 ontsnapte hij aan een moordaanslag. Bekijk hier het interview met Daniel (in het Spaans met instantvertaling naar het Nederlands):

 

Ook met Rodrigo Jimenez, een van zijn bodyguards, hadden we een boeiend gesprek. Hij richtte ondertussen zelf een vakbond op voor… bodyguards.Gevolg: ook hij wordt ondertussen bedreigd. Bekijk hier het interview met Rodrigo (in het Spaans met instantvertaling naar het Nederlands):

 * * *

Over deze inleefreis

Van 12 tot 21 februari 2011 stuurt het Vlaams ABVV een delegatie naar Colombia. Volg hun Colombia-blog elke dag op DeWereldMorgen.be.

Het Zuid-Amerikaanse land Colombia heeft de reputatie het gevaarlijkste land ter wereld te zijn voor syndicalisten.

Net daarom startten we er in 2008 een solidariteitsproject in de bloemensector. Daar werken zo’n 100.000 arbeiders, maar slechts weinigen durven lid te worden van een vakbond. Met ons solidariteitsproject willen we de Colombiaanse bloemenarbeiders helpen een sterke vakbond uit te bouwen.

Wat zijn de resultaten van dit project? Tijdens onze inleefreis gaan we dat ter plaatse ontdekken. Hoogtepunt wordt zeker het feest ter ere van de Dag van de Bloemenarbeiders en -arbeidsters op zaterdag 19 februari 2011.

Deelnemers aan deze inleefreis zijn:

  • Stefan De Groote (Vlaams ABVV)
  • Bart Henckaerts (ABVV Limburg)
  • Mil Kooyman (projectleider)
  • Lotte Ockerman (ISVI – syndicale samenwerking met het Zuiden)
  • Chris Reniers (ACOD)
  • Marc Spruyt (Vlaams ABVV)
  • Françoise Vermeersch (Vlaams ABVV)
  • Paola Vallejo (FOS)
  • Erik Van Deursen (ABVV West-Vlaanderen)
  • Jo Vervecken (FOS)

Vier deelnemers moesten op het laatste nippertje verstek geven omwille van de IPA-acties, onder wie algemeen secretaris Caroline Copers.

Meer info over het solidariteitsproject in Colombia

take down
the paywall
steun ons nu!