24 juni is de internationale dag van de Roemeense blouse. De ‘ia’ (de naam van de Roemeense blouse) maakt deel uit van de Roemeense culturele erfenis. De vorm, de motieven en de kleuren verschillen van regio tot regio. Ook vandaag is de ia nog erg geliefd in Roemenië. Als erfstukken gaan ze over van grootmoeder op dochter en kleindochter. Ze worden zorgvuldig bewaard en gedragen, meestal bij feestelijke gelegenheden. Er is ook traditionele kledij voor de mannen maar die is meestal iets soberder.
In ons land is er waarschijnlijk niemand die meer van de ia afweet dan Loredana Frinculet (40) uit Huldenberg. Zij is afkomstig van ski-oord Azuga in de vallei van de Prahova. Toen ze nog naar school ging, werkte ze al in de winkel van haar vader voor wie ze ook de boekhouding deed. Later, na de universiteit waar ze internationale economische zaken had gestudeerd, volgde ze een cursus beenhouwerij. In 2003 huwde ze met Claudiu en in 2010 kwamen ze naar België. Haar schoonbroer was hier met een Erasmusbeurs. Loredana ging aan de slag als poetsvrouw. “Ik was heel tevreden omdat ik goede mensen trof en ik mijn werkschema zo goed als zelf mocht bepalen. Ik heb ook heel wat ‘potten en pannen’ gekregen van een klant”, wat heel goed was voor iemand die juist in België was aangekomen. Na een tijdje solliciteerde ze toch bij Colruyt en ging aan de slag in de beenhouwerij van Colruyt Nossegem. Ook dat vond ze een leuke job: ze hoefde niet de hele dag op een stoel te zitten en had contact met de klanten.
(Het begin van) een omvangrijke collectie
Loredana groeide op bij haar oma en opa in een dorp in de provincie Buzau en leerde van hen de kunst om schoenen (gumari) en donsdekens te naaien. Ondertussen luisterde ze naar traditionele muziek. En daar hoort ook de juiste klederdracht bij. In Brașov kocht ze haar eerste ia, gevolgd door de rest van het kostuum.
Maar iemand met kennis van zaken vertelde haar dat de gekochte ia niet volgens de regels van de kunst was gemaakt. Loredana spitste de oren en ging op het internet op zoek naar echte blouses en andere kledingstukken. Op een dag zou ze een ‘kostuum’ kopen bij iemand die er heel veel had, ze kon niet kiezen en kocht 14 stuks in één keer. Het begin van een omvangrijke collectie traditionele kleding uit alle streken van Roemenië.
Ze heeft zo’n 200 volledige kostuums en meer dan 500 stukken in haar collectie: niet alleen blouses maar ook rokken, gordels, hoofdtooi en nog veel meer. Sommige stukken zijn meer dan 100 jaar oud en moeten al eens hersteld worden. Dat doet ze zelf en ze maakt ook zelf nieuwe stukken. Eén van haar mooiste stukken dateert van het begin van de vorige eeuw. Het werd door een Duitse soldaat tijdens de eerste wereldoorlog gestolen in Oltenia. De borduursels stellen onder meer de levensboom voor. Veel van de stukken hebben honderden uren werk gekost. Sommige zijn van de fijnste stoffen gemaakt en met veel geduld geborduurd met traditionele elementen. Naar gelang van de regio waaruit de stukken komen, verschillen de motieven, de technieken én de kleuren. Loredana Frinculet bewaart haar collectie op de best mogelijke manier. Ze heeft ook al tentoongesteld: o.m. in Aalst, Antwerpen en Amsterdam. Met de Erfgoeddag 2019 stelde ze ook in Huldenberg zelf tentoon.
Dit artikel verscheen in Buna-Magazine nr. 17 – juni 2021. Meer informatie op www.adrvlaanderen.be