De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag van de Dialoog: reserveer een plaatsje aan een Brusselse gesprekstafel

donderdag 13 oktober 2011 12:21
Spread the love

Op zaterdag 22 oktober 2011 wordt in Brussel voor een vijfde maal de Dag van de Dialoog georganiseerd. Het doel: mensen die elkaar niet (goed) kennen, met elkaar laten praten. 8 tot 12 mensen gaan samen aan tafel een gesprek aan, met één dialoogbegeleider, die er vooral op toeziet dat iedereen aan het woord komt. Een dialoog is immers géén debat of discussie: het komt er niet op aan om gelijk te krijgen of om anderen te overtuigen. Luisteren naar wat elk te vertellen heeft, is zoveel boeiender.

Het centrale gespreksthema is dit jaar ‘Made in Brussels’. Over pralines en Brusselse wafels, over warme bakkers, de vroegmarkt en zoveel meer. Maar ook over zwoele nachten in de uitgaansbuurten en even goed over de Brusselse ketjes die daaruit voortvloeien. Of over je eigen realisaties en dromen. Alles made in Brussels, quoi. En over de rol ervan in ons dagdagelijks leven in de grootstad.

Het initiatief van de Dag van de Dialoog kwam overwaaien vanuit Nederland. Integratiecentrum Foyer pikte het op en betrekt dit jaar zo’n 65 verenigingen en organisaties over heel Brussel.

Het zijn deze organisaties die een gesprekstafel klaarzetten, inclusief koffie en thee, wat koekjes hier en daar. En ze nodigen mensen uit: hoe kleurrijker en diverser, hoe beter. Mensen van verschillende oorsprong, leeftijd en achtergrond kunnen zo elkaar wat beter leren kennen en appreciëren.

Al de dialooggesprekken vinden plaats op zaterdag 22/10 van 14u30 tot 16u30. De tafels staan klaar op zo’n 40 locaties in de stad: van Jette tot Elsene, van Schaarbeek tot Anderlecht. Een overzicht daarvan vindt u op de website dagvandedialoog.be
En voor wie wil, is er achteraf nog een (gezamenlijke) feestelijke receptie: vanaf 17u in de Gotische zaal van het Stadhuis van Brussel (Grote Markt).

Hoe meedoen?
Iedereen kan aan de dialoogtafel van z’n keuze plaatsnemen en praten met andere stadsgenoten. Van directeur tot klusjesman, van dakloze of vluchteling tot hoteluitbater, van rebellerende adolescent tot hoogbejaarde dame.
Omdat iedereen wel een interessant verhaal of ervaring te vertellen heeft. In het Nederlands of in het Frans. Of in allebei samen, want ook dat moet gestimuleerd: praten mèt elkaar, met anderstaligen ook, over alle taaldrempels heen. Luistergierige tafelgenoten helpen elkaar wel met tolken waar nodig, ja toch?

Vooraf inschrijven wordt wel aanbevolen. Dit kan rechtstreeks bij de vele plaatselijke organisatoren, maar ook bij initiatiefnemer Foyer per telefoon 02/609.55.72, per mail via dialoog(at)foyer.be of rechtstreeks online

De Dag van de Dialoog, in Brussel op zaterdag 22 oktober van 14u30 tot 16u30 (feestelijke receptie vanaf 17u)

Naast Brussel (22/10) en Gent (19/11) wordt er dit jaar ook voor het eerst in Lokeren (19/11) een Dag van de Dialoog opgezet.

Ook in Leuven vindt binnenkort een eerste experiment plaats.

take down
the paywall
steun ons nu!