De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag 84:  lijkt het einde in zicht  ?
Golf van Mexico, The Deepwater Horizon, Amerika's, Oliecrisis -

Dag 84: lijkt het einde in zicht ?

dinsdag 13 juli 2010 10:45
Spread the love

BP is er in geslaagd om een nieuwe kap te plaatsen over het olielek in de Golf van Mexico. Het gaat om de achtste poging om het lek te dichten in ruim 84 dagen. De nieuwe kap -die 100 ton weegt- werd door onderwaterrobots op z’n plek gezet en moet uiteindelijk alle olie uit het lek kunnen opvangen. Het is overigens nog steeds niet de definitieve oplossing. BP is bezig met het boren van twee nieuwe bronnen naast het lek. Het bedrijf hoopt tegen het einde van deze week het lek volledig te dichten. Gunstige weersomstandigheden spelen voorlopig in het voordeel van de reddingsoperatie.

Indien de operatie slaagt zal BP in totaal 30 miljard dollar in die operatie hebben verloren. Het gaat om 10 miljard dollar voor het opruimen van de olie en 20 miljard dollar aan schadevergoedingen. Maar analisten berekenen de totale kost voor het olieconcern op 50 miljard dollar, omdat nog een reeks rechtszaken hangende zijn.

Ondertussen is ook bekend geraakt dat BP de volgende vier jaar zo’n 10 miljard dollar minder belastingen gaat betalen. Dat komt omdat het bedrijf de kosten die het maakt voor het opruimen van de olie in de Golf in rekening mag brengen. Dat is vooral slecht nieuws voor de Britse en Amerikaanse overheden, die jaarlijks honderden miljoenen dollar belastinggeld van het bedrijf incasseren. Enkel de boetes die het bedrijf vanwege de vervuiling krijgt opgelegd zijn niet aftrekbaar.

Bron : Financial Times / PBS NEWSHOUR/ Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!