De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag 3 in Niger: een wereld van verschillen

Dag 3 in Niger: een wereld van verschillen

dinsdag 30 oktober 2012 16:09
Spread the love

ONTBIJTAFSPRAAK OM 7.30

Hoera hoera! Marc Peelman, één van de 12 ervaringsreizigers, is jarig. Was het nu 25 of 52?

Van een ding zijn we zeker: hij kan der vanavond ene geven.

FLAG, een lekker lucht dorstlessend Nigerees biertje, kan er altijd wel in.

BEZOEK AAN DE BAGRI BANK (BANQUE AGRICOLE DE NIGER)

‘t Wordt stilaan een gewoonte: we beginnen ons bezoek met wachten, en nog eens wachten, Afrikanen hebben tijd, nemen tijd, misschien kunnen we daar nog wat van leren.

CNT heeft het nodige gedaan, om dit bezoek mogelijk te maken.

BAGRI BANK is de jongste bank in Niger, maar ook de grootste en de meest kapitaalkrachtige bank.

Vooral gericht op alles wat te maken heeft met de landbouw, maar ook andere industrieën kunnen daar geld lenen tegen een gemiddelde interestvoet van 12,75 procent. Deze bank werd in 2011 opgericht door de staat ter bestrijding van de voedselcrisis.

De bank zit momenteel in een overgangspositie van staatsbank naar privatisering, dit zo binnen 6 maand in orde zijn.

Ze beschikt over een kapitaal van 10 miljard CFA (de Nigerese munt), aanwezig in 8 verschillende provincies en 22 kantoren.

Het bankwezen is niet ontwikkeld in Niger, ze streven vooral naar een economische vooruitgang.

Ze hebben vooral jong personeel in dienst.

Waarvan 60 procent vrouwen (speciaal voor Bart). Slechts 5 procent van de Nigerese bevolking beschikt over een bankrekening.

BEZOEK AAN HET NATIONAAL ZIEKNHUIS IN NIAMEY

We krijgen een rondleiding aangeboden doorheen de diverse afdelingen: kinderafdeling, hematologie (afdeling voor kinderen met bloedziekten), psychiatrie, …

De toestanden laten indrukken na, gebrand op ons netvlies.

Machteloos en met tranen in de ogen staan we perplex, niemand kan nog iets zeggen, het is stil, ieder van ons staat er gelaten bij.

We ontmoeten een jonge mama van 28 jaar, net bevallen van haar 8ste kind, er is een afdeling voor kinderen die zwaar ondervoed zijn, links op de kamer zit met blik op oneindig een kereltje, geruit hemdje, veel te groot, nietszeggend, de pediater vertelt ons dat hij 10j is en net geen 10 kg weegt …

Ze proberen de ondervoede kinderen te stabiliseren door toediening van speciale voeding met infuus.

Op de kinderafdeling voor hen tot 15 j, vertelde de arts ons dat ze om hygiënische omstandigheden de bedjes hebben afgebouwd van 58 naar 41.Wanner wij het woord hygiëne horen, denken we bij onszelf, hoe is het mogelijk, een indringende geur hangt als een walm in de kamers, geen knuffels in de bedjes, maar bevuilde doeken, en toch kan er nog een glimlach af.

Er is een klasseverschil in de kamers, maar voor ons is de toestand zelfs in 1 klasse onmenselijk.

De patiënten betalen 8500 CFA voor een gemeenschappelijke kamer per verblijf (13 euro) en 25000 CFA voor eerste klasse (39 euro).

Ondanks de weinige middelen die de dokters en de verpleging ter beschikking hebben is de kindersterfte toch gedaald van 10 procent naar 5,6 procent.

AFDELING PSYCHIATRIE

voor mannen, voor vrouwen, voor mannen die gevaarlijk zijn voor zichzelf en de rest van de patiënten en verpleging.

We ontmoeten daar een mevrouw uit Brussel die aan de universiteit van Brussel haar studies heeft gedaan ANTROPOLOGIE (studie van de mens). Zij doet hier stage in t ziekenhuis.

We nemen ons middagmaal op uitnodiging in het MILITAIR DOMEIN van  LE SOLDAT INCONNU.

Het smaakt, met in ons achterhoofd de gedachte van zij die we een uurtje tevoren ondervoed hebben gezien.

‘T LEVEN KAN BEST HARD ZIJN

Aangezien ons busje deze week nogal rare kuren had, hebben wij de bus van het plaatselijk ziekenhuis incluis chauffeur ter beschikking gekregen.

We gaan tanken: benzine kost hier 577 CFA ,wat neerkomt op ongeveer 0,90 euro per liter.

Nog even melden dat wij bij ons bezoek aan t ziekenhuis cadeautjes hebben gedeeld, ballonnen, speelgoed, kleren,  pyjama’s, …

Een blij kindergezicht, maar toch, is er niet meer nood aan medicatie, voeding, … ?

Wij zijn dankbaar dat we dit hebben mogen beleven, dit zal ons veel doen relativeren, want wat we vandaag voor ogen hebben gezien, wis je niet zomaar, het staat op ons netvlies gebrand.

BEZOEK AAN CULTUREEL CENTRUM OUMAROU GANDA

Daar worden we ontvangen op de klanken van de BIRAM, een heel speciaal muziekinstrument gemaakt uit hout, in de vorm van een boot.

Enkele grote namen uit de muziekwereld traden al op in dit cultureel centrum, o.a. YOUSSOU ‘N D0UR, DENKE DENKE (yacouba thoumani). Wie een stukje van de Biram wil horen, moet naar onze facebookpagina gaan.
In dit centrum is er ook een naaischool gevestigd, een grote bibliotheek alsook een computerklas gesponsord door Cooperation Espagnole au Niger.

Op weg naar ons volgende bestemming, merken we ook de grote moskee van Niamey op, die werd gesponsord door Libië. Kadhafi opende het vrijdagsgebed bij de opening van de moskee. Libië betaalt ook nog steeds de elektriciteits- en waterkosten.

Hilde(ken) De Coensel

take down
the paywall
steun ons nu!