De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag 253
Communautaire problemen, Gent Frietrevolutie Belgie -

Dag 253

zondag 20 februari 2011 19:10
Spread the love

De frivool-surrealistische taferelen (ceci n’est pas une crise) van de frietrevolutie op Sint Jacobs en in andere steden van ons land liggen weeral enkele dagen achter ons.

En zoals dat gaat met wilde feesten, blijft men achteraf wat met een kater zitten. Immers de realiteit te leven in een land “waar niets nog gaat” is niet veranderd.

Wij hebben in België niet het patent op dit verschijnsel. Anders verpakt gebeuren in nogal wat landen rondom ons, in het wijdse Europa en wereldwijd, ook vreemde dingen. Het laat ons veronderstellen dat ook hier met een verborgen agenda wordt gewerkt. Men ziet niet wat men ziet, of ook nog men bedoelt niet wat men zegt. Of duidelijker : in de communautaire goocheaarshoed zit een sociaal-economisch konijn.

Maar goed, dus ook bij ons is het crisis. Ook al heeft nooit een ontslagnemende regering zo lang zo vlot zijn lopende zaken afgewerkt. En al pogen de Carl Devossen onder ons nog zo deskundig uit te leggen hoe de politieke klasse zich uit de naad werkt om een oplossing te vinden, het kan niet verhinderen dat steeds meer mensen onbegrijpend het hoofd afwenden. Of nog meer volharden in hun halsstarrige houding. Wat voor strategen hier en daar aardig is meegenomen.

Alleen al de discussies over het begin van zoveel onheil. Zijn het de verkiezingen van 13 juni 2010 gewonnen door PS en NV-A, waarbij die laatste met 17,4 procent de grootste partij van het land wordt?

Of is het begin de verkiezingen van 10 juni 2007? Het kartel CD&V-NV-A wordt de grootste met 18,5 procent. De lijdensweg van Yves Leterme neemt een aanvang.

Of misschien zelfs februari 2004 als het Valentijnskartel (alleen de naam al) tussen CD&V en NV-A ontstaat? Dit kartel zal bij de regionale verkiezingen van 13 juni 26 procent behalen in Vlaanderen, en in september 2008 (zie hierboven Yves Leterme) eindigen.

Informateurs, preformateurs, bemiddelaars en verduidelijkers hebben ons slechts meer impasse gebracht. Het verdriet van België als een opeenstapeling van schijnmaneuvers, stekkeruittrekkers, dovemansgesprekken, persoorlogen, verdachtmakingen en beschuldigingen.

Er zijn er die verontwaardigd gniffelen bij Italiaanse avonturen. Zij zien wel de Berlusconi splinter, doch niet de balk van eigenwaan en domheid in eigen oog.

Het is niet verwonderlijk dat in grote mate kunstenaars en jeugd opstaan om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Zich weigeren neer te leggen bij de klaarblijkelijke realiteit. Ook dat is, zo blijkt, geen nationaal verschijnsel.

Jeugd omdat zij, meer dan anderen nog, bezig zijn met de toekomst, hun toekomst. Kunstenaars omdat zij, meer dan anderen, de gevoeligheid voor het ware en echte meekregen. En zich bijgevolg afzetten tegen leugen en schijn.

Zij leiden het verzet tegen diegenen die ons pogen te bewijzen dat Vlamingen en Walen twee verschillende volkeren zijn. Tegen de mythe dat nederlands- en franssprekenden een andere cultuur hebben. Met mekaar niet meer overweg kunnen, en bijgevolg maar beter scheiden.

Noodzakelijk verzet omdat deze denkpiste geen perspectief biedt. Geen zuurstof. Een doodlopende straat in de globale samenleving van vandaag.

Daarom ook zijn de KVS voorstelling “Niet in onze naam”, de SHAME betoging en de Frietrevolutie slechts etappes in een verdragend proces. Opdat de wereld niet zou ophouden bij onze eigen navel.

take down
the paywall
steun ons nu!