De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag 2: A country is not only what it does…

Dag 2: A country is not only what it does…

zaterdag 6 november 2010 12:06
Spread the love

A country is not only what it does.
It is also what it tolerates…
Kurt Tucholsky 1933

Dit stond te lezen op de Muur in Bethlehem. Hier bevinden zich drie vluchtelingenkampen waarvan we er één bezochten, Aida. Het leven in een vluchtelingenkamp is onvoorspelbaar.

Enkele jaren geleden… Al enkele dagen zijn er invallen van Israëlische soldaten. Een Palestijnse mama zoekt voor haar vijf kinderen een veilige plaats in hun huis, zij kiest voor de gang, want langs de voordeur zullen ze wel niet binnenkomen. Moment en plaats van de inval zijn onvoorspelbaar: buitenmuren en plafonds moeten eraan geloven. Een bom aan de voordeur licht de deur uit haar hengsels…

Ze komt terecht op de moeder. De kinderen vragen de soldaten om hun zwaargewonde moeder te helpen. “Onze moeder is geen terroriste”, smeken ze. “Geen terroriste? Je moeder is een terroriste. Ze zette vijf kinderen op de wereld.”

Dit verhaal kregen we te horen in het vluchtelingenkamp van Salah, onze gids van Laji’un, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. Dit is slechts één feit dat het dagelijkse leven van jonge Palestijnen beheerst. In Laji’un zijn ze zich bewust dat dit het hele leven van mensen ondersteboven haalt. Ze helpen kinderen om kind te zijn, jongeren te laten dromen en ze op weg te zetten om deze waar te maken. Dit geeft hoop.

Op weg van Bethlehem naar Ramallah zien we hoe verschillend auto’s zijn want naargelang de kleur van de nummerplaat (zwart/geel of groen/wit) mag je op andere banen en word je anders behandeld aan checkpoints.

In Ramallah ontmoeten we Jessica, verantwoordelijke voor de Palestijnse circusschool. Gestart vanuit een pedagogische visie, met weinig middelen en sterke vrijwilligers wil men in de toekomst uitgroeien tot een professionele circusopleiding. Waarom hier investeren in een circusopleiding?

Kinderen missen veel ook al hebben ze in Ramallah geen materiële armoede. Hier krijgen ze kansen om hun stress kwijt te geraken, leren ze wat gelijkheid is tussen kinderen: die van stad en platteland en kinderen uit vluchtelingenkampen, zowel christenen en moslims. Hier krijgen ze basisrechten en maken ze die ook waar. Ze geven en krijgen vertrouwen in elkaar. Ze werken samen aan een project.

De school is apolitiek en krijgt naast Nederlandse, Zweedse en Zwitserse steun ook steun van Broederlijk Delen. 

Thérèse Coens
Sophie Callot
Caroline Trevels

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!