De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Correa bevrijd uit militair hospitaal

Correa bevrijd uit militair hospitaal

vrijdag 1 oktober 2010 13:04
Spread the love

President Rafael Correa werd vanochtend 05.00 u Belgische tijd bevrijd tijdens een gewaagde militaire actie uitgevoerd samen met een speciale eenheid van de politie die hem trouw bleef (22. 00 u Ecuador)

De president werd bevrijd uit het Militaire Hospitaal, waar hij gedurende 12 uur werd ontvoerd. Hij verliet het hospitaal  in een gepantserde wagen omgeven door een militair commando. Correa bleek gelukkig genoeg ongedeerd te zijn, maar bij de operatie raakten vijf militaire opposanten gewond. Aangekomen in het presidentieel paleis en zichtbaar onder de indruk en omringd door duizenden juichende supporters die de hele dag het paleis hadden omringd  om te voorkomen dat het bezet zou worden door de oppostie bedankte Correa de mensen “die hun leven riskeerden voor de Burgerrevolutie.”

Correa dankte ook alle presidenten van Latijns-Amerika (waaronder ook Peru, Chili en Colombia), Spanje en de leden van UNASUR (die naar Argentinië waren gekomen voor een spoedvergadering )alsook de OAS (die ook een spoedvergadering hield vandaag ) en andere presidenten uit de hele wereld voor hun steun.

Hij kondigde aan “dat de politieagenten die betrokken zijn bij de opstand, de instelling zullen moeten verlaten”. Het excuus dat ze tegen de wet waren ; een wet die nota bene bedoeld is om corruptie te voorkomen in openbare instellingen, is geen rechtvaardiging voor een laffe samenzwering waarachter sectoren zitten van de oppositie die hem niet wisten te verslaan tijdens de verkiezingen, aldus Correa.

Bovendien, stelde Correa nog , dat de meerderheid van de betrokken politieagenten van wie hij sommigen sprak in het ziekenhuis de wet niet eens hadden gelezen . Hier blijkt volgens hem nog maar eens uit dat deze staatsgreeppoging gepland werd door de politieke sector om chaos te creeêren.


Artikel : Ellen Verryt en Luisa Lange, verantwoordelijke van 3 F in Honduras en in direct contact met vakbonden in Ecuador.

take down
the paywall
steun ons nu!