De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Coronagolven en verwaande jochies

Coronagolven en verwaande jochies

zaterdag 31 oktober 2020 00:31
Spread the love

Virologen, epidemiologen en biostatistici hadden het voorspeld: er komt een tweede golf en als we niet op tijd ingrijpen, dan zal die erger zijn dan de eerste. Zelfs wie zich tot Wikipedia beperkt, kan weten dat de tweede golven van een pandemie vaak de gevaarlijkste zijn. De beruchte Spaanse griep van 1918-1919 maakte nauwelijks slachtoffers tijdens de eerste golf. De tweede golf daarentegen eiste wereldwijd tientallen miljoenen slachtoffers. Dat zien we ook bij de huidige pandemie: het duurde ongeveer veertig weken om wereldwijd de kaap van één miljoen COVID-19-doden te overschrijden. Biostatistici hebben berekend dat het er al tegen eind december twee miljoen kunnen zijn. Het derde miljoen zal amper vier weken later een feit zijn, tenminste, als de trend niet wordt omgebogen.

Wat daarenboven vaak over het hoofd wordt gezien, is het veelvoud aan slachtoffers die er een handicap aan overhouden. We weten nu wat we zes maanden geleden niet wisten: zelfs bij jonge, gezonde mensen, die milde of geen symptomen vertonen, worden maanden later soms longletsels, hartletsels, hersenletsels en CVS vastgesteld. Voor ons land alleen al kunnen er tienduizenden mensen zijn die voor lange tijd worden getroffen, misschien voor de rest van hun leven. Ook dat moeten we vermijden.

We kunnen deze pandemie overwinnen, maar dat zal nog een tijd duren. Hoe beter iedereen meewerkt, hoe makkelijker en vlugger het zal gaan. Wie uitgerekend nu juridische spelletjes speelt of de kantjes er afloopt, gedraagt zich niet als een rebel die voor “de vrijheid” opkomt, maar als een verwaand joch, spelend met het leven en de toekomst van anderen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!