De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Corona – Poging tot doodslag

Corona – Poging tot doodslag

zaterdag 25 april 2020 09:21
Spread the love

Met voorbedachte rade en met het inzicht om te doden.

Voilà, gisteren heb ik een beetje uitgeweid over de mondmaskers. Vandaag is het zover : mondmaskers verplicht te gebruiken op tram, bus en trein. En ge moet ze zelf maken want er zijn er geen.

Maanden geleden heeft Madam Doktoor al gezegd dat maskers overbodig waren, voor de burger dan toch. Viruskenner Van Gucht (VVG) wees erop dat mondmaskers buitenhuis geen zin hadden. Voor Viruskenner Van Ranst (VVR) moesten het toch FFp2 dan wel FFP3 maskers zijn. We zijn nu een paar maanden verder en de burger begint zijn geduld te verliezen, ikke toch zeker. En de lanterfanters van de Nationale Veiligheidsraad blijven ons aan het lijntje houden.

Katoenen maskers helpen niet ! Om zichzelf een houding te geven , en zichzelf uit de wind te zetten, geeft VVR dan nog de raad om er een filter in te verwerken : een stuk stofzuigerzak, nog wel. Ge gaat nog juist niet stikken. Stofzuigerzakken kunnen heel wat druk verdragen en zijn amper poreus genoeg om de overdruk te laten ontsnappen. In tijden van stofzuigerzak-loze turbo-centrifugale stofzuigers moet ge dan nog op zoek naar zo’n antiquiteit. Laat me niet lachen.

Voor degene die zich geroepen voelen : VVR laat zich waarschijnlijk vangen aan de HEPA-filters die er tegenwoordig in stofzuigers zitten. Zo’n HEPA-filter (E* of H*) is er in verschillende kwaliteiten, gaande van HEPA-8 tot HEPA-13 (E10-12 tot H13-14). Tussen de haakjes staat de nieuwere EU-classificatie. Standaard word meestal een HEPA-10 (E10-11) in een stofzuiger gestoken. Dat zijn dan de stofzuigers die zgz anti-allergisch zijn, geschikt om dierenharen e.d. te filteren. Ge moet dus al naar een HEPA-13 (H13 of hoger) grijpen om beschermd te zijn. Ik heb het HEPA-12 (E12) filter uit mijne stofzuiger ne keer bekeken, ge moet over sterke longen beschikken, om de weerstand van die filters te overwinnen.  Hoe snel is zo’n filter gesatureerd ? Geen idee, fabrikanten raden aan om elke 6 maanden te vervangen. Kunt ge dat wassen ? Nee, dat kan niet, de PU die erin zit gaat kapot. En dan blijft de vraag : waar gaat ge zo’n filters vandaag kunnen vinden ???

Voorbeeldje van zo’n stofzuigerfilter

We gaan nog lachen, zeg dat ik het gezegd heb.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!