De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Photo by Aphiwat chuangchoem from Pexels
Foto: Aphiwat chuangchoem, Pexels
Opinie -

Corona maakt cannabisstandpunt pijnlijk duidelijk

De coronaperiode maakt het standpunt dat onze overheid inneemt tegenover cannabis pijnlijk duidelijk. Het lijkt erop dat de burger nog meer risico loopt dan anders. Het gevaar voor de Volksgezondheid was al groot, omwille van de verontreiniging en de bijkomende mogelijke gevolgen voor de longen maar de cannabisconsument loopt nu ook nog eens het risico dat zij door een onvoorzichtige dealer besmet wordt met het coronavirus. Nederland en de Verenigde Staten gaan hier anders mee om. 

woensdag 15 april 2020 20:01
Spread the love

 

Op 15 maart werd in Nederland de grens van meer dan duizend COVID-19-doden overschreden. Op deze zondag werd om ongeveer half zes ‘s middags bekendgemaakt dat alle eet- en drinkgelegenheden (behalve die in hotels), sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops vanaf 18.00 uur die dag dienden te sluiten.

Veel mensen haastten zich nog snel naar de dichtstbijzijnde coffeeshop waardoor er lange wachtrijen ontstonden. Doordat er maar een half uurtje over was, kon niet iedereen meer bediend worden. Die zondag na 18u leefde de illegale straathandel weer helemaal op, wat leidde tot gevaarlijke situaties. Maar verscheidene burgemeesters pikten de signalen op en trokken al gauw aan de alarmbel.

Afhaalloket, hygiëne en social distance

De maandag die daarop volgde werden enkele regels versoepeld. Afhaalrestaurants mochten open blijven alsook de coffeeshops, mits ze hun dienstverlening aanpasten. De cannabis wordt sindsdien verkocht aan een afhaalloket, ter plaatse consumeren mag niet en de social distancing– en hygiënemaatregelen dienen opgevolgd te worden.

Uit de Verenigde Staten klinkt een gelijkaardig verhaal. De Federale Overheid besliste er dat cannabis als essentieel gezien mag worden. In de meeste staten is het daardoor mogelijk om cannabis – voor medisch gebruik en in sommige staten zelfs alle volwassen gebruik – af te halen in een dispensary of om het thuis te laten leveren.

Illegale straathandel oorzaak longaandoeningen

Volgens een uitbater van een cannabisapotheek zouden de burgemeesters door alle volwassen gebruik toe te staan consumenten willen beschermen voor de zwarte markt. Illegale cannabis is vaak zo verontreinigd (ook bij ons) dat het longaandoeningen kan veroorzaken. Geen goede zaak, net nu het belangrijk is dat beademingstoestellen zoveel mogelijk voor coronapatiënten worden vrijgehouden.

Amerikanen zijn zich er ook van bewust dat cannabis een veilige, niet-toxische pijnstiller is. In het verleden heerste er een heuse opioïdencrisis waarbij veel pijnpatiënten het leven lieten, doordat ze verslaafd raakten aan een pijnstiller zoals fentanyl en morfine. Langdurig gebruik van deze opioïden leidt vaak tot verslaving, misbruik en de dood. Sinds dokters vaker cannabis voorschrijven als pijnstiller is het aantal sterfgevallen dan ook gedaald.

“Veel San Franciscanen hebben cannabis nodig als medicijn en de cannabisapotheken krijgen de toestemming om verder te werken.”

De burgemeester van San Francisco tweette: “Cannabis is a needed medicine for many San Franciscans and dispensaries are allowed to continue operating.” (“Veel San Franciscanen hebben cannabis nodig als medicijn en de cannabisapotheken krijgen de toestemming om verder te werken”)

Straatprijzen gestegen door coronamaatregelen

Terug naar eigen land. Hier is nog alles hetzelfde. Iedere cannabisgebruiker is er volgens de Belgische overheid één te veel en verdient geen bescherming tegen de illegale straathandel. Integendeel, de RTBF liet op basis van een interview met gebruikers weten dat de straatprijs voor cannabis gestegen is als gevolg van de coronamaatregelen: de grenzen zijn gesloten en niet-essentiële verplaatsingen verboden.

Dealers verkopen nu eerder in de rij van een frituur of op de parking van een supermarkt in plaats van in de gebruikelijke parkjes of op straat. Zou hij (of zij), net als in de coffeeshop waar alles keurig en netjes verloopt, de social distancing-regels respecteren en een mondmaskertje en handschoenen dragen? Of worden Belgische cannabisliefhebbers en medicinale behoeftigen, want die zijn er ook in België, blootgesteld aan een gevaar dat voorkomen kan worden? Wast de overheid haar handen in onschuld maar schiet ze tegelijk in eigen voet?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!