De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

#Corona en de lichtheid van het bestaan

#Corona en de lichtheid van het bestaan

woensdag 5 augustus 2020 10:06
Spread the love

Dus op 25/03/2020 … nadat de lockdown is begonnen krijg ik het volgende bericht op mijn telefoon binnen …

Corona en dakloosheid

Corona en dakloosheid

Maar wie is het die mij verwittigd en waarom is dit belangrijk ?

En hoe ken ik de persoon die mij contacteert ?

Omdat ik als slachtoffer van burokloterij ook ronddwaal op straat. Ik had stomweg het idee, dat als ik bestolen word van mijn ID-kaart, dat de ambassade van België in Parijs, mij zou kunnen geholpen hebben bij het bekomen van een Bijlage-12 … helaas was dat een probleem want ik kreeg het niet uitgelegd aan de (eentalige) Franstalige mevrouw op de ambassade. Dus belandde ik op straat. En dan ontmoet je dze mevrouw :

 

failliet van Belgie

failliet van Belgie

Haar naam is Zulma en ze is dakloos en ze zit in een rolstoel, vanwege een hardnekkige klacht over haar rechterbeen. Maar hoe is het mogelijk dat zij op straat leeft ? Hoe slaagt een maatschappij erin om deze mevrouw aan de kant te schuiven en ten tijde van Corona in een rolstoel op straat te doen slapen. Wat is haar misdaad ?

Voor zover ik begrepn had, was ze een paar dagen daarvoor onwel geworden, ademhalingsklachten en had ze vanuit de Nachtopvang van Gent een ambulance gebeld omdat ze ervan overtuigd was dat ze besmet was met het Corona-virus en dit was haar niet in dank afgenomen. Het is immers reeds lang een vaststaand feit in Belgie dat een dakloze geen recht heeft op medische zorgen, zelfs niet ten tijde van Corona.

Misdaad tegen de mensheid

Misdaad tegen de mensheid

Dit komt van Tele Brussel – ziekenhuizen weigeren medische verzorging aan daklozen, zelfs als ze een adres hebben. Wanneer dit adres een referentie-adres is bij het OCMW worden zorgen geweigerd. OCMW’s weigeren referentie-adressen omdat ze dan de medische kosten moeten betalen en in deze zware economische tijden moet er bespaard worden. Dit is een zware misdaad tegen de mensheid.

Een maatschappij leer je kennen als je ziet hoe ze de slachtoffers van tegenslag en misdaden behandelt.

Een vrouw in een rolstoel tijdens Coronatijden op straat doen slapen. Haar zelfs eten weigeren. Er was bij het begin van de lockdown zelfs geen enkele voorziening getroffen voor daklozen. Alles was dicht en ze werden de straat in gejaagd. Waar kon je eten vinden ?

Ontbijt voor daklozen tijdens Corona-tijden

Ontbijt voor daklozen tijdens Corona-tijden

Uiteindelijk had ik wat boterhammen (3) en een smeerkaasje (1) meegekregen van de mensen van de Nachtopvang, die zelf al niks meer konden geven, en ik heb het aan haar gegeven. Dat is wat ze in haar handen heeft na meer dan 36 uur in en rond het Sint Pietersstation waar de lieve mensen van de NMBS haar toch lieten schuilen.

Dit is 2020 … in België … een modern land … waar mensen pronken met het feit dat ze solidair zijn …

Ik nam de foto’s en publiceerde ze op Twitter. Op 25 maart …

Datum informatie van Google

Datum informatie van Google

Ik was boos want een paar dagen daarvoor was dit reeds gebeurd. Op een nacht in de nachtopvang kon je dit zien …

Op 21 maart stonden er kamers leeg in de Nachtopvang waar al een enorm tekort aan opvangmogelijkheden is … Groot was mijn verbazing, want als er al schaarste is, dan laat je geen DRIE kamers leeg staan. En een vrouw in rolstoel tijdens Corona op straat doen overnachten.

Later is mij dit nog herhaalde malen gemeld door andere daklozen die het ook niet begrepen.

 

Hoe werkt de nachtopvang ?

Daklozen kunnen in een cyclus van 14 dagen, 5 dagen om 11 uur een kamer reserveren in de nachtopvang. Na die 5 nachten dien je te bellen om 14 uur en dan moet je geluk hebben om toch nog een slaapplaats te bemachtigen of als vrouw bewust je lichaam verkopen aan een dakloze man om binnen te kunnen slapen.

Nachtopvang 14.00 bellen

Nachtopvang 14.00 bellen

Op die dag had ik geen plaats en heb ik op straat geslapen.

Dus mijn vriendin in de rolstoel moest op straat slapen. Nadat ik die foto had geplaatst hoopte ik dat er in haar situatie veranderingen zouden komen, helaas …

 

Raar

Raar

 

 

 

Bizar

Bizar

Een week later was er nog steeds niks veranderd aan haar situatie. Ondanks ettelijke smeekbedes van mezelf, haarzelf en andere daklozen en wellicht ook van medewerkers. Maar de maatschappij had er geen oren naar …

Uiteindelijk is ze in een zorghotel opgenomen … waar ze nu verblijft weet ik niet en of ze al een studio heeft kunnen huren weet ik niet …

 

Of ze al bekomen is van het trauma dat ze een doodstraf kreeg van de Belgische maatschappij
weet ik niet … Ik kan het enkel hopen …

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!