De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Consulaat Venezuela op Aruba gesloten op bevel van Maduro
Maduro, Venezuela, Nederland, studentenopstand -

Consulaat Venezuela op Aruba gesloten op bevel van Maduro

zaterdag 22 februari 2014 17:44
Spread the love

La Romana, Zaterdag, 22 februari 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Elias Jaua, heeft meegedeeld dat een voertuig  is ingereden op de gevel van  het consulaat van Venezuela op Aruba. “We willen een oproep doen tot reflectie aan degenen die deze haat hebben bevordert, deze intolerantie heeft ertoe geleidt dat een Venezolaanse burger, wonende op dat eiland, een consulaat van zijn eigen land heeft aangevallen en zijn eigen leven op het spel heeft gezet”, aldus de minister.

Hij beschuldigde de media van ‘het enten van haat’. “Het verbaast mij hoe ver de mogelijkheid om haat te enten door een pervers gebruik van sociale netwerken kan gaan, het bevorderen van de intolerantie tussen rassen en klassen”,  zei hij.

Hij zei ook dat de Nederlandse autoriteiten zijn gevraagd de betrokken Venezolaanse burger te deporteren en over te dragen aan de Venezolaanse justitie. Er is inderdaad een man aangehouden in verband met het incident, maar omdat hij onder invloed was, is het niet zeker of er sprake is van opzet, een ongeval of een aanval.

Jaua zei ook dat president Nicolas Maduro, een bevel heeft uitgevaardigd tot preventieve sluiting van de consulaten in Aruba, Bonaire en Curaçao, evenals het evacueren van Venezolaanse burgers die in de consulaire gebouwen in die landen werken. Hij zei ook dat “we onze ambassadeur in Nederland hebben gevraagd om meer informatie in te winnen over de positie van de Nederlandse regering met betrekking tot deze ernstige aanval  op ons consulaat.”

Hij deed een oproep tot reflectie op wat hij noemde een campagne van ” intolerantie”.  ”De campagne van haat en intolerantie die kan leiden tot een confrontatie tussen broers moet stoppen,” zei hij.

Maar is dit een waar verhaal, of een afleidingsmanoeuvre van Nicolás Maduro, die van alle kanten onder druk staat in eigen land? De massale opstand van studenten, die nu al bijna tien dagen duurt, heeft al geleidt tot uitzonderlijke uitspraken en ideeën van Maduro. Zo wil hij nu ineens weer gaan onderhandelen met de Verenigde Staten over de wederzijdse benoeming van ambassadeurs.
Zijn voorganger Hugo Chaves heeft meerdere malen van zich doen spreken in Nederland, omdat hij de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao bij Venezuela wilde inlijven.

In ieder geval is Nederland nu direct betrokken bij het conflict in Venezuela, zeker als blijkt dat de gebeurtenissen op Aruba inderdaad een aanval van de Venezolaanse regering is.

Bron: eluniversal.com, gonenative (Foto)

take down
the paywall
steun ons nu!